Vart tar man svenskt besök för att äta tapas i Madrid?...

/
2 Comments
...nja, det beror på ifall man vill visa den "riktiga" tapasstaden Madrid. Alltså den som spanjorerna älskar, dit Madridborna går, dvs. den som oftast brukar ratas av svenskar eller utlänningar överhuvudtaget pga av att det oftast är de äldsta, sjaskigaste och fulaste ställena som är populärast bland riktiga "madrileños" (madridbor).

Min topplista består av dessa ställen:

1) Casa Dani
Mitt i en marknad, "Mercado de La Paz" på gatan Ayala nummer 28, alltså en matmarknad. Hit går man om man vill uppleva det riktiga Spanien och vardagslivet. Man går hit för en aperitivo innan lunch och stannar kvar och äter lunch. Inget för svenskar eller "guiris" som inte kan spanska eller som är blyga. De pratar inget annat än spanska här. Men är du en sån som i hemlighet älskar att lyssna på madridbornas gnabbande och jargong så är det här det rätta stället för dig. Personalen driver med varandra och kunderna. Varning: Detta ställe blir det trångt i, dvs. spanjorer älskar stället, och du måste trängas i baren. Men just det är ju charmen. Förvarna ditt svenska sällskap om att det är normalt att slänga skräpet på golvet... De har världens bästa "tortilla" (ni vet, en sån som fortfarande är blöt inuti). Läs mer här om ett av mina besök där.

2) La Castela
Snobbigare stil, men dock en bar där man står upp och äter. Ganska dyr. Hit kan man gå på kvällarna också. Mindre folk mitt i veckan. Här dricker man även vin till tapasen. Rekommenderas: Milhojas de ventresca eller tarta de ventresca, minns ej namnet, men står på tavlorna på väggen. Läs mer här om mitt besök på det stället. Ligger på Doctor Castelo 22.

3) La Montería
I samma stil som den ovan fast mer köttiga tapas. De tillhör samma ägare och ligger väldigt nära varandra. Den ligger runt hörnet faktiskt på calle Lope de Rueda 35.

3) La Dolores
Ligger bakom hotell Palace på Plaza de Jesús 4. Ett klassiskt tapasställe i Madrid. Väldigt gammal bar som har funnits i över 100 år eller längre tror jag. Hit kan du komma ifall du inte är så duktig på spanska. De kan ingen engelska, men är lite mer vana vid att någon turist slinker in som har hamnat på villovägar typ. Man kan också peka på det man vill ha av deras "canapes" (minimackor)som ligger upplagda i baren. Jamón de pato rekommenderas, dvs. ankskinka som man får med bröd med krossad tomat på. Här kan du läsa mera.

4) La Paloma
Fult, lysrör i taket och skitigt på golvet, men ack så goda grillade räkor! Även denna är en riktig klassiker i Madrid. Gillar du skaldjur så bara mååååste du komma hit. Säg "una doble" som de riktiga "madrileños" gör så får du 12 stycken grillade räkor på ett fat. Ligger på calle Toledo nummer 85. Läs även här om vad jag tycker om stället.

5) Casa Dani
Ej samma som den andra överst i listan. Denna bar är en traditionell, gammal fin bar. Hit kommer man för att för att käka lite ost, chorizo eller cecina och dricka antingen cañas (små öl i glas) eller vin i glas. Inga finesser med vinet här dock. Klara puckar men goda tapas. Dock väldigt få på deras lista men gott, gott, GOTT. Min tidigare åsikt här. Ligger på Calatrava gatan nummer 11. Det står Vinos på skylten utanför, ej Casa Dani.


You may also like

2 kommentarer:

  1. Hoppas det ar battre med forkylningen din! Jag har bott i bade Villalba och Guadarrama men bor numera i Segovia. Det dar med mjolet ska jag fortsatta soka i (aven om jag bara bakat typ tva ganger sen jag borjade bo har!), aterkommer med resultat av mjolletande sa smaning om ;)

    SvaraRadera
  2. Gracias och tack för de snälla orden om min blogg pa din blogg! :-) Skall bli interessant att höra mer om mjölet. Vilken tur du har som bor i Segovia. Jag har flera kompisar som kommer därifran och bor där och jag älskar Segovia!!!

    SvaraRadera