Fastighetsbubblan en av orsakerna till Spaniens kris...

/
0 Comments
...anser Peter Kadhammar i en artikel i Aftonbladet idag.

Artikeln beskriver riktigt bra vad som har hänt här i Spanien. Peter Kadhammar skriver vid ett tillfälle följande:

"Det är en tillfällighet att jag stöter på två som arbetat i byggsektorn. Men det är ingen tillfällighet att de är arbetslösa."

Tillfällighet? Nej, tyvärr är det ingen tillfällighet att de båda kommer från byggbranschen. Självklart finns det nu en stor majoritet som är arbetslösa och kommer från byggsektorn då de har slutat bygga överallt.

Just nu finns det massor av arbetslösa från den sektorn, speciellt invandrare från Sydamerika. De som kom till Spanien för det fanns hur mycket jobb som helst att få just i byggbranschen. Majortiteten av dem har inget uppehållstillstånd för att få stanna i landet, men vad gjorde det då när det fanns jobb? "Byggherrarna" gav jobb till vem som helst för de hade mycket att göra. De brukade åka ut till olika tunnelbanestationer här i Madrid och hämta upp dem som ville jobba just den dagen (utan kontrakt naturligtvis).

Jag och sambon "el gato" satt ofta och förvånades över hur bekanta runt omkring oss lyckades ha 2 nya bilar, köpa lägenhet i Madrid och en till någon annanstans "andra bostaden" som det kallas här i Spanien samt ha märkeskläder och märkesklockor, nya mobiler hela tiden osv.

Nu vet vi...de levde som majoriteten av spanjorerna. På lån...nu är den livsstilen slut. Bubblan sprack...

Vi har vänner som har betalat över 300 000 Euro för en lägenhet utanför Madrid. När jag säger utanför Madrid så menar jag 50 K I L O M E T E R utanför Madrid, dvs. en by. Men lägenheten hade ju värderats till typ 400 000 Euro. Problemet nu är ju att den lägenheten har aldrig och kommer aldrig komma upp i det värdet för den har aldrig varit värd så mycket...

Vad händer nu? Jo, de flesta sitter fast i sina amorteringsfällor för resten av livet...lånen gavs med en marginal på typ 35 år vilket de aldrig kommer att kunna betala av.

Varför var spanjorerna så himla besatta av att köpa / äga sina bostäder? Jo, det är en gammal kvarleva från Franco-tiden. Då bankades det in i spanjorernas skallar att alla hade rätt till att äga sitt eget boende. Det var väl ok på typ 70- och 80-talet när de kunde betala av en lägenhet på typ 15 - 20 år. Problemet är det att branschen idag (de senaste årtiondet) har inget att göra med (eller liknar inget tidigare) hur det var förr och allt har värderats till ett överpris. De fick spanjorerna att tro att man alltid skulle kunna göra ett kap. Detta fick vanliga människor till att köpa ett andra, tredje boende enbart som en investering...vilket fungerade till en början men som nu när bubblan sprack...ja, ni vet resten.


You may also like

Inga kommentarer: