Madrids parker och populäraste sporten där...

/
0 Comments
...just nu måste ju helt enkelt vara "correr" (löpning)!
Det spelar ingen roll hur kallt, hur mörkt eller hur vått det är ute. Det fullkomligt kryllar av löpare ute i löparspåren höll jag på att säga. Löparspår existerar inte i Madrid. Du får nöja dig med vanliga trottoarer eller parker. Det som stämmer är ivarje fall att det blir bara fler och fler som springer!

Jag minns från förr, då var man typ själv i parken. Eller själv var man ju inte, men man var den enda som sprang. Detta var i mitten och i slutet på 90-talet. För 10 år sedan när jag flyttade tillbaka till Madrid för andra gången runt 2003/2004 så började det bli fler som var ute och sprang. 

Varje år så har det ökat, men nu de senaste två åren så har det fullkomligt exploderat! Du ser löpare överallt och ofta stora grupper av löpare som springer tillsammans. Grupperna kommer många gånger från olika gym eller löparbutiker, dvs. sportaffärer. Detta borde vara som i skidbackarna. Först borde de lära ut vett och etikett. De som springer i grupp verkar tävla med varandra och springer ofta 4-5 stycken i bredd istället för efter varandra. När vi andra löpare möter dem så lämnar de oss knappt någon plats för att komma förbi. Förr eller senare kommer man att bli nedknuffad...

Vilka är de bästa ställena för att springa på inne i Madrid? Ja, smaken är som baken. Delad. Det där beror ju mest vad som ligger närmast där du bor. Själv gillar jag parken Retiro (118 hektar) för den är så vacker och ligger så centralt. Springer du längst staketet runt hela parken så blir det en runda på ca 5 km. Springer du mer så måste du springa flera varv och köra olika rutter och kombinationer inne i parken. Något som kan bli väldigt tjatigt när det är dags att springa 20-30 km.

Parken Casa de Campo är naturligtvis allra bäst ifall man vill springa många kilometer för den är störst (1722 hektar!) i Madrid. För att ni skall få en idé om hur stort detta är, så tänk på att en hektar är som en fotbollsplan. Parken Juan Carlos I är största parken (160 hektar) i Nordöstra delen av Madrid. Den har jag sprungit i och den är ganska okej, men inte under sommaren för parken är ganska ny och träden hade inte vuxit till sig så det fanns knappt någon skugga där. Jag höll på att få värmeslag ett tag. Men det var ett ganska bra tag sedan så träden kanske är större nu och det finns mer skugga.

Parken Berlin (bara 4,92 hektar) är en väldigt liten park i min smak, lämpar sig inte för löpning. Men kanske ifall man bor i närheten och absolut bara måste få se lite grönt och röra på fläsket i ett litet varv så kanske detta är rätta stället. Parken del Oeste (87 hektar) ligger precis mellan Moncloa / Argüelles och Plaza de España. Alltså väldigt centralt. Vid denna park finns det egyptiska templet "Templo de Debod" som är oerhört vackert att se på. Jag skulle dock inte som ensam tjej springa på de nedre delarna av parken. De visade på TV för ett tag sedan att det var vissa gäng som rånade olika par som gick i parken. De höll fast killen medans de tafsade på tjejen och sedan rånade de dem. Jag vet inte om det fortfarande pågår, men var försiktig här.

Parken Tierno Galvan (45 hektar) har jag inte sprungit i själv, men för de som bor bakom Atocha stationen (dvs. åt andra hållet än mot Retiro (som då kan ses som att det ligger framför Atocha), så kan den här parken ligga lämpligt. Bor du i närheten av torget Plaza Manuel Becarra i Salamancaområdet så har du parken Parque de la Quinta de la fuente del Berro (13 hektar) mest känd som Parque Fuente del Berro. Denna park ligger dock längs motorvägen M30, så luften där kan inte vara den härligaste att andas in medans man springer...

I Chamberí området, vid Canal Isabel II, så kan du springa i deras löparspår eller vad det heter (rundbana?). Den är på 1200 meter. Där har de även golf och paddle. Det är inte en riktig park direkt som lämpar sig för löpning, men du kan köra intevaller här eller mäta din tid exakt ifall du inte har en riktig löparklocka med GPS.

Mycket parker finns det i Madrid och många fler än de jag har nämnt naturligtvis. Du kanske inte visste att Madrid är andra huvudstaden som har flest träd i världen. Madrid har cirka 284000 träd i staden. Bara har Tokyo har fler träd och då är de typ 3 gånger fler invånare.

Löpning har som sagt blivit jättepopulärt här i Madrid Det kanske beror på den ekonomiska krisen? Finns det något billigare och enklare än att dra på sig ett par löparskor och gå ut utanför dörren och sätta igång att springa? Nu finns det minst, alltså verkligen minst 2 olika lopp varje Söndag i Madrid som man kan anmäla sig till och springa. De flesta startar från Retiroparken, dvs. väldigt centralt. De olika loppen arrangeras av helt olika arrangörer. Ibland är det försäkringsbolag, ibland kommunen, ibland fotbollslag, ibland löparklubbar osv. som anordnar dessa lopp.

Håll ögonen öppna ifall du är löpare och är sugen på att springa i Madrid. Inom kort kommer det komma mer information här på bloggen för dig!

Snyggaste kepsen ute i löparspåret i Madrid häromkvällen!!!


You may also like

Inga kommentarer: