Svenskar på solkusten och deras förvridna syn på Spanien...

/
1 Comments
...och spanjorerna upphör aldrig att förvåna mig.

Annika i Sevilla skrev i ett inlägg  om en artikel som hon hade läst i tidningen Sydkusten.


En viss Bosse, svensk som är busschaufför och reseledare i Almuñécar under vintermånaderna, säger bland annat saker som:

"De promenerar mycket på sin lediga tid, och där finns en stor skillnad mellan dem och oss. Vi stressade turister har alltid ett mål med promenaden, vi ska någonstans. För spanjorerna är promenaden ett mål i sig. De lever ett annat liv än vad vi stressade skandinaver gör"

Sedan berättar Bosse om skillnaden i dygnsrytm och siestan. Kallar det som svenskarna ofta uppfattar som ineffektivitet för spanjorernas sätt att inte stressa.

¡¡¿Qué?!! (Vad?!!)

Det här med att spanjorer inte stressar och att de sover siesta... I Madrid stressas det och ingen jag känner sover siesta. Kanske har det hänt nån helg men inte annars.


Sedan fortsätter Bosse med:

"Här är ett annat tempo. Jag har inte haft klocka på mig på två år. Är du till exempel ute och kör bil kan du stanna till var som helst, bara du slår på dina varningsblinkers, och så får folk tuta lite. Ska någon parkera stannar alla upp. Ingen stress i trafiken."

Ha, ha...vilket dravel!!! Det märks att han bor ute på kusten i ingenstans!!! OCH under VINTERN = inget folk där överhuvudtaget!!! Skulle man komma på tanken att stanna var som helst i Madrid så riskerar du att antingen bli överkörd eller att åka på stryk... Tar man för lång tid på sig när man parkerar så brukar medtrafikanterna bli helt hysteriska och börja tuta som galningar. Detta händer även när trafikljusen slår om till grönt. Tar du en sekund för länge på dig så tutar de redan...

Eller det kanske helt enkelt är sådan stor skillnad mellan de spanjorer som bor vid kusten och de i storstäder? Det tvekar jag verkligen över. Jag tror snarare att de svenskar som bor ute längs kusten lever på ett annat sätt. De flesta är ju pensionärer eller är enbart där under vintermånaderna t.ex. då det knappt finns några människor där överhuvudtaget. Vilket naturligtvis betyder att tempot är lugnare.You may also like

1 kommentar:

  1. Saken är att ställen som Almuñécar, som nämns här, eller Costa Blanca är ju en annan värld för oss madrileños. Det handlar mycket om "la España profunda", ställen där utbildningsnivå är ESO (dvs min. obligatorisk utbildningsnivå) och la España profunda har inget att göra med vad vi kallar för normalt liv i städer som Madrid eller Barcelona.

    Problemet är att expats som bor där tror att hela Spanien är som den lilla by (även om det finns 150 hotell, är de ju små byar med allt detta innebär) där de valt att bosätta sig. Och de glatt förklarar för alla att SÅ är Spanien, de vet för de bor ju där! Sedan tror många (åtminstone tyskar och britter jag träffat) att Spanien klarar sig tack vore dem som kommer med pengar och köper bostäder där (oftast ett enkelt radhus) och pumpar pengar i den lokala ekonomin.

    Törs jag lägga till att de expats som bor där ofta är rätt lantliga själva eller är det helt fel för att det inte är PK?

    M.

    SvaraRadera