Längtar till spansk sol, bad och sommar...

/
4 Comments
...just nu efter denna långa vinter och icke-existerande vår.


Det har varit så himla kallt och regnigt i år. Jag börjar få den där känslan man får när man bor i Sverige och bara måste få sola och bada och bli brunbränd. Det jag saknar mest av allt är själva känslan att ligga på stranden och känna hur solen "smeker" en på huden.


Ni som bor i Sverige vet ju naturligtvis precis vad jag pratar om. Ingen spanjor förstår dock mig. Sambon "el gato" garvade alltid åt mig innan vi bodde i Sverige och tyckte att jag var helknäpp... Tills han flyttade till Sverige och bodde där i nästan 6 år. Ett år var han i så desperat behov av sol att vi stack iväg på en charterresa till södra Spanien utan att tala om för hans familj att vi befann oss inom Spanien. Vi ville nämligen inte förlora en minut på stranden pga att behöva åka upp till Madrid för att hälsa på! Det året låg han själv på stranden och sade saker som: "Ah, vad skööönt det känns på huden".

"Guirilandia" alias Fuengirola

Nu var det 2 eller 3 år sedan jag var på en strand. Eller nja, jag var ju och hälsade på min pappa som bodde i Fuengirola ena sommaren. Men det räknas ju knappast tycker jag. Jag menar, finns det något värre ställe? FULLT med turister på ett ställe som knappt kan räknas till Spanien längre på grund av invasionen av "guiris". Jag kallar det ju som sagt för "Guirilandia" och inte Fuengirola som det ju heter. Man får verkligen trängas på stranden dessutom för allt folk. Ibland om man råkar somna så kan man vakna upp och folk ligger nästan på din handduk...

Fungirola med sin "fina" utsikt

Jag har mina egna "smultronställen" när det gäller stränder. Jag skäms nästan att erkänna det, men dessa ligger tyvärr inte i Spanien. Jag har under många år, nästan 7 år, åkt till Algarvekusten i Portugal. Finns det något vackrare?

Det är som det oförstörda Spanien innan de började bygga en massa byggnader precis vid strandkanten. Algarve är fullt av tomma stränder som du har helt för dig själv eller som du delar med max 4 surfare som befinner sig i vattnet och letar vågor hela dagen. Dit vi åker i Algarve finns det en nationalpark och det är förbjudet att bygga precis vid stränderna. Dessutom finns det någon regel om att man får högst ha en restaurang per strand och många stränder har inte ens det. För spanjorerna är Portugal ett bra alternativ för det är mycket, mycket billigare att hyra boende och äta ute på restaurangerna där. Håller ni inte med mig om att Algarve liknar ett paradis?

 I sommar vill jag till stranden igen. Denna gång vill jag stanna inom Spanien. Har ni några tips på riktiga "smultronställen"? Ni vet, jag gillar som sagt inte att trängas på stranden och går aldrig in på en restaurang som har foton på maten utanför och som har översatt menyn till 30 olika språk...


You may also like

4 kommentarer:

 1. Förra sommaren var vi i Galicien en vecka, stranden i Sanxenxo var helt otrolig! Visst var det en del folk men man behövde inte trängas. Fanns en strandrestaurang som påminde mycket om de strandhak vi brukade besöka i Brasilien.
  I sommar ska vi tillbaka, och bila neråt Portugal!
  Håller helt med om att trängas, gillar inte alls.

  Hur går det med foten???

  SvaraRadera
 2. @Eastcoastmum: Galicien låter som en jättebra ide! Det skall jag kolla upp. Foten, foten....idag skall jag till läkaren med röntgenbilderna. Vi får se ifall hon lyckas se något benbrott eller en spricka på dem. Jag tycker inte att det ser ut som det finns nåt sånt. Men alla som träffar mig (på röntgenavdelningen, en sjukgymnast vid tidningskiosken osv.) tycker inte att det är normalt med så mycket blåmärken och svullnaden efter så lång tid. Alla tror att jag har någon spricka...:-(

  SvaraRadera
 3. För flera år sedan var vi i Xeraco, nära Gandía (som är hemskt, jag vet). Det som är bra med Xeraco är att det var någon naturpark och de inte fick bygga alls. Man får promenera en bit och då är det nästan ingen. Sedan var en del av det ett naturistområde (säger man så på svenska? alltså man får vara naken) Ganska tomt för att vara sommar. Värt att kolla kanske?

  Annars är det Mallorca elle Menorca som gäller för mig. Atlanten är för kallt för att bada, tycker jag. Det går att hitta små "calas" på öarna där man är nästan själv, eller så kan man gå några meter från stranden och hitta en fin avskild plats på stenarna. M.

  SvaraRadera
 4. @M: Tackar...skall kolla upp dessa tips :-)

  SvaraRadera