Ett måste i Spanien...

/
0 Comments
...är att ge din byggnads portvakt en julklapp. Det är något som du absolut inte får glömma bort att göra för då blir du aldrig förlåten!


Livet kan bli ganska svårt ifall man har lyckats göra så att portvakten är sur på en. Han kontrollerar nämligen allt som pågår i ditt hus. När jag säger allt, så menar jag verkligen allt. Nyfiknare människa finns nog inte. Det verkar nästan som de blir tillfrågade under jobbintervjun ifall de gillar att skvallra...


En portvakt hjälper för det mesta till med det ena och det andra när det behövs i "hans hus". Han är även den som tar ut soporna. I vissa hus går han runt på de olika våningsplanen och tar soporna som har lagts utanför lägenhetsdörren. I andra (som vårt hus) tar vi ned soporna till soprummet och portvakten ser till att soptunnorna kommer ut på gatan, så att sopbilen kan hämta soporna.


Många grannar ger sina lägenhetsnycklar till portvakten och ber honom att vattna blommorna när de är på semester eller att utföra andra tjänster (måla lägenheten osv.). Jag gillar inte alls idén att min portvakt har nycklar till min lägenhet (det känns inte tryggt att nån kan gå runt och snoka bland ens tillhörigheter), så det är nåt vi inte har gett honom. Hitills har vi nästan alltid bott i hus utan portvakt (den moderna varianten är att man har ringklockor i porten med videokamera och när nån ringer på så kan man se vem det är och öppna direkt från sin egen lägenhet) och varit väldigt tacksamma för det. Ingen portvakt = inget skvaller bland grannarna.


Vi försöker alltid att undvika att vår portvakt utför tjänster åt oss för vi vill inte behöva känna oss att vi är skyldiga honom något. Detta år har vi inte bett om några tjänster alls, men vissa saker har inte gått att undvika som när det kommer ett paket med posten. Eftersom du jobbar de tider posten kommer så tar portvakten automatiskt hand om det för att sedan ge det till dig när du kommer hem. Så nu gick det inte att komma undan...


Egentligen är traditionen att man skall ge pengar till portvakten vid jultid som tack för hjälpen under året, något jag inte alls kände för då jag inte har bett honom om hjälp för nåt. Jag gav honom 2 flaskor vin istället, ett vitt och ett rött vin. Han såg glad ut ivarje fall när han fick "presenten", men just nu kanske det skvallras för fullt om dessa skandinavier som bara tänker på alkohol och är fulla jämt eftersom han fick vin istället för pengar! ;-)


You may also like

Inga kommentarer: