Spansk byråkrati...

/
0 Comments


...kan inte förklaras bättre än med denna kortfilm!

För er som inte bor här och vet om det, men de som jobbar för spanska staten kallas för "funcionarios" (tjänstemän) fast de borde egentligen kallas för "vagarios" (vago = lat, vagarios ungefär som latmän fast det är påhittat av mig) ;-)

Här i Spanien är den stora drömmen ofta om att lyckas få ett jobb som "funcionario" och jobba för staten. Lyckas man med det så kan man sitta och "rascarse los huevos" (klia sig på pungen...dvs. göra ingenting). Man kan nämligen inte få sparken om man arbetar för staten. De flesta har dessutom korta arbetstider, typ från 8:00 - 15:00 och under sommaren slutar de runt 13:30. Man får även 6 fler semesterdagar, bara det är värt att bli tjänsteman för!

Nu är det dock inte så himla lätt att lyckas få ett jobb som "funcionario". Man måste göra tentor och vara bland de absolut bästa för att ens få chansen att "tävla" om en tjänstemannaplats. Dessa tentor kallas för "oposición". Folk brukar förbereda sig under flera år och gå på kvällsskolor för att överhuvudtaget lyckas med tentorna vilket inte betyder att du blir bland de bästa som får chansen att tävla om en plats.


You may also like

Inga kommentarer: