Spanska "machos" i Spanien...

/
6 Comments
...existerar ännu.

Jag chattade (jag jobbar hemifrån idag så det blev via en chatt) nyss lite snabbt med en kvinnlig jobbarkompis som har två barn. Hon berättade glatt om sin helg. Hon och hennes man hade blivit hembjudna till några kompisar där det var ett annat par inbjudna. Min jobbarkompis är lite över 40 år gammal och så här beskrev hon dagen ute hos kompisarna:

"nosotros el sábado fuimos a El Escorial a casa de unos amigos
a pasar el día
paella, piscina, sobremesa.... 
los chicos puro y todo...
y las chicas "cotilleando" y con los niños
¡tipical! spanish!!!!"

(I Lördags så åkte vi till El Escorial till våra kompisars hem för att spendera dagen där. Paella, pool, "sobremesa" (när man sitter kvar efter lunchen vid bordet och pratar längeeee, oftast med en drink eller likörer)... Killarna rökte cigarr och allt... och tjejerna "skvallrade" och var tillsammans med barnen. Typiskt spanskt!!!!)

V A D?!!!! Ibland blir jag trots alla mina år i Spanien lika förvånad som om det vore första gången jag såg något sådant. Jag lyckas ju tydligen att leva i min egen omedvetna bubbla tack vare att min spanska sambo "el gato" inte alls är typisk spansk...

Ett annat exempel på ett "typiskt spanskt" beteende är när jag och sambon var över hos några kompisar och hälsade på över dagen (inte i Madrid utan i Portugal, de är dock spanjorer). Vi gick ned till stranden med deras döttrar. Vi han knappt komma dit och så sade vår manliga vän till min sambo: "Kom nu "el gato" så skall jag visa vänstra delen av stranden vid hamnen och så" och så stack de iväg och var borta i nästan 2 timmar medans vi kvinnor blev kvar med hans döttrar.

Samma visa upprepades efter lunchen. Vi kom tillbaka till stranden och vår manliga vän sade att han ville visa den högra delen av stranden och klipporna denna gång. Nu sprang hans yngsta dotter efter dem och ville följa med sin pappa och han vände sig om med en uppgiven syn och började säga saker som "gå tillbaka till mamma ni skall ju bada det kommer bli mycket roligare" och "mamma kommer att köpa en bulle till dig". Dottern kom till slut tillbaka med en ledsen min. Efteråt berättade min sambo att vår kompis hade sagt till honom "jag känner mig lite elak för att jag skickade tillbaka henne, men det blir trevligare för oss så". Där på stranden blev vi kvinnor kvar för att "cotillear" för det är väl det riktiga kvinnor ägnar sig åt?

En annan hade ju kunnat tro att vår manliga kompis ville sticka iväg på stranden och smygglo på toplesstjejer tillsammans med min sambo. Min sambo behöver inte smyga iväga för att göra sånt för jag brukar högt och tydligt förvarna honom om det kommer nån tjej med snygga bröst "kolla in tjejen, vilka bröst hon har!" + att snyggaste bruttan med topless (jag, såklart!) oftast ligger brevid honom på stranden, hö, hö. Tydligen var det inte så att kompisen kollade in nån utan han ville bara ha ett "vanligt manligt" snack med sambon...

Vid ett annat tillfälle när jag och en kompis var och hälsade på en jobbarkompis som precis fått barn (i Juni), så reagerade jag också över "typiskt spanskt manligt" beteende. Vi var hemma hos henne med bebisen, medans hennes man tog hennes andra son och åkte till poolen. Vi kom dit lite senare och när vi kom fram till poolen satte vi oss på handukar brevid hennes man som satt ned och snackade med kompisar. Min kompis och vi två tjejer hade inte setts på över 3 månader och nu äntligen var vi tillsammans igen. Min kompis ger sin man bebisen som sover lugnt. Hennes man sitter där lugnt med bebisen i famnen och vi tre tjejer kan prata lite högre och skratta utan att vara rädda för att väcka bebisen. Efter max 10 minuter kommer hennes man med bebisen (som fortfarande sover) och försöker ge tillbaka bebisen med ursäkten om att han har börjat klagat (bebisen alltså) och att hon borde ge honom bröstmjölk... "Men han sover ju och är jättelugn. Han har dessutom redan ätit 3 ggr på den korta tid vi inte har setts", svarade min kompis. Hennes man gick tillbaka till sina kompisar, men det tog ungefär 10 minuter tills han ändå hade lyckats lämna över bebisen till min kompis som lade honom på handuken där han lugnt sov vidare... Min kompis brukar alltid säga att hennes man hjälper henne 50% med ungarna hemma. My ass...., säger jag.

I Sverige tycks ni ha andra problem nuförtiden än att killarna är för "machos"...:
http://blogg.tara.se/katerina-janouch/2013/06/10/soderhipstern-sexualiteten-och-relationsfobierna-3-0/


You may also like

6 kommentarer:

 1. Nej, du lever inte i en bubbla, men det finns hur många som helst som du beskriver som låtsas om att vara det de inte är.

  Det du berättar är inte typiskt spanskt utan typiskt maruja/currito (kvinlig/manlig white trash), de som fick ett bättre jobb än sina föräldrar tack vore att Spaniens ekonomi växte ju mycket under 60-70 talet och det blev många som fick gå på universitet och få det bättre än föräldrarna. Men djupt inne är de (män och kvinnor) inte så olika sina föräldrar, riktiga lantisar utan speciellt mycket uppfostran, och det är det som är deras standard för "normal". När de kopplar av en sekund visar de hur de egentligen är. Man upprepar det man lärt sig som barn och din kollega visar det hon tycker Är "normalt" för det var det hon upplevde som normal i barndomen.

  Någon som förvånar mig extremt är hur många i Spanien tror att de är medelklass när de är arbetarklass. Som tror att en lägenhet på 80 kvm, protección oficial (billigare bostäder som byggs av staten eller kommunen) i förorterna på 60 och 70-talet när de växte upp, var "medelklass". Hallå det finns något mellan den lilla lägenheten i Brónxtoles och villorna i La Moraleja (bostadsområde för rich and famous), och det Är det som är medelklass.

  Men nej, ingen vill vara arbetaklass här, antagligen. Precis som alla bor "15 minuter" bort från Madrid, som du själv påpekade i ett annat inlägg.

  Sedan finns de som växte upp under andra omständigheter, med vanliga medelklass familjer där föräldrarna var medelklass professionella och uppvuxna i en storstad, och därför inte tycker att paella vid swimmingpoolen är "typical Spanish". Det är typical cutrerío. Vad det nu heter på svenska.

  SvaraRadera
 2. Vad skönt att läsa det du skriver! I somras har jag haft diskuttioner med min syster (som bor utanför Barcelona med spansk kille) om hur spanska män är och hon försökte övertyga mig om hur jämställda och hur mycket alla män hjälpte till. Hon har inga egna barn och de flesta hon umgås med är välutbildade som bor i en storstad, många har bott utomlands, rest mycket och har en partner från ett annat land men jag försökte beskriva det Spanien jag ser bland mitt ex familj o vänner i murcia är som du skriver.

  Innan vi fick egna barn trodde jag inte han skulle vara sån. Men problemet är när alla omkring gör likadant och de råd han får från sina vänner är sådana här råd, låt henne göra allt, hon vill det, gå du hemifrån så får hon lugn o ro, lämna henne med allt! Och det värsta jag fått höra är att det var ju jag som ville ha barn inte att vi fått barn.

  Bella ( backstageimodebranschen )

  SvaraRadera
 3. Jo, jag tror, att även många i Sverige pratar om att deras män gör så mycket hemma men verkligheten ser nog annorlunda ut. För till slut handlar föräldraskap om vem som tar ansvar, vem uppfostrar, tar sömnlösa nätterna, vabbar, packar skötväskan, handlar o lagar mat, fixar med papper etc. Inte bli en lekfabror! Min spanjor är jättebra på att leka, busa, roa och våran son älskar honom men han inser inte vilket ansvar allt det andra är. Jag tror många spanska pappor är just en blandning mellan han som aldrig riktigt är där, som hellre gör annat och en ny modern lekpappa. För att inte börja lägga mig i spanska uppfostringsmetoder med hot, skrik, nedvärdering etc. Oj, så många gånger jag hört i sommar que tonto eres om sitt barn och hur man behandlar barn som mindre vetande, som mindre värda.

  Apropå artikeln om Sverige tror jag hon har rätt, det är inte lätt att vara allt samtidigt. Som nån skrev i kommentarerna är det svårt att vara en puta en la cama och sen ja, sexualitet är svårt.

  SvaraRadera
 4. @Anonym: Är du spanjor? Det är du som har varit inne och kommenterat andra ggr här pa bloggen va? När jag läste din kommentar var jag tvungen att fraga min sambo ifall han hade varit inne och kommenterat...ni tänker verkligen LIKADANT! :-)

  @Bella: Men NEJ! Har ni gjort slut?! Vad trist!!! :-( Fast jag inser att det kan inte ha varit lätt med er situation (jobb o boende) och ännu mindre ifall han har börjat bete sig pa det sättet.

  Min sambo har tur att vi inte har barn...han hade inte haft en ledig stund över den stackarn...;-)

  SvaraRadera
 5. Hej,

  Det var flera anonym här, men jag (Anonym, 2 september 2013 18:00) är inte bara spanjorksa utan en äkta gata och chamberilera.

  Jag vet inte om det var jag du menade, men jo, jag har kommenterat ibland. Bl. a. tipsade jag dig om var man skulle kunna köpa macarrons, fina glass i Chamberí/Moncloa och som kommenterade också när din liten flicka gick bort (jag fick avliva min katt vid den tiden också).  SvaraRadera
 6. Hej Anonym,

  Jaha, da är det fler än en som later som min sambo. :-)

  SvaraRadera