Det som blir mest stulet i Spanien just nu...

/
3 Comments
...är ost. Ja, OST.

Jag såg ett intressant reportage på TV häromdagen, programmet heter "Equipo de investigación" (undersökningsteamet). "Contrabando de comida" hette avsnittet (matsmuggling) och de berättade om hur snabbköpen och livsmedelsaffärerna förlorar mer och mer pengar pga allt snatteri. Snatteriet har ökat markant på sistonde (pga den ekonomiska krisen och arbetslösheten) och det som stjäls mest över allt annat är ost. Speciellt de ostar som är förpackade som "halvmånar" (se bilden ovan). Det är tydligen lätt att stjäla och gömma i kläderna och ganska dyrt så snattarna tjänar på det när de säljer vidare osten.

Det existerar speciella "trafficker" som köper upp den mat som snattarna stjäl och sedan säljs denna mat vidare till vanliga människor på gatan (hemmafruar etc.). Man kan göra en beställning av en särskild produkt hos den som snattar och så tar det ett tag sedan har de "levererat" detta till dig. Det är till och med såpass organiserat att det existerar illegala "matvaruaffärer" i vanliga lägenheter dit folk går och handlar. Illegala marknader uppstår på vissa ställen ute på gatan och de som säljer maten har sin speciella plats för sitt försäljningsstånd. Olika maffior sköter dessa.

Livsmedelsaffärerna ringer inte ens längre till polisen ifall de tar fast en snattare. Varför? Jo, de förlorar bara tid. Polisen kommer, papper måste fyllas i, gå till polisstationen för att efter en timme så har snattaren släppts ut och är tillbaka i affären för att stjäla.

Här i Spanien finns det en lag om "hurto" (stöld) som säger att det räknas inte som ett brott ifall man stjäl något utan att använda våld eller hot mot personer och värdet av det stulna är under 400 Euro. Detta börjar bli ett enormt problem i Spanien för samma sak gäller med ficktjuvarna i metron. Stjäl de din plånbok utan våld och värdet är mindre än 400 Euro, så spelar det ingen roll ifall de har blivit fasttagna av polisen. De är ute igen efter en halvtimme - timme.


You may also like

3 kommentarer:

 1. Åh, vad kul att ha hittat en blogg av en Madrileña! Är själv fd madrileña (fast svenska i passet) men bor nu i Malaga. Hoppas på att flytta tillbaka till Madrid nästa år dock. :)

  SvaraRadera
 2. ¡Gracias! Marina för att du skriver en översättning när du skriver på spanska! Det är så bra, kul att läsa och man lär sig ord. Super, verkligen :-) //Bia

  SvaraRadera
 3. @Johanna: Hola! Vad kul att du har hittat hit. Hoppas du gillar min blogg! :-)

  @Bia: Det är sa manga i min familj och vänner som inte kan spanska sa jag är illa tvungen för annars fattar de inte nat :-). Kul att nan använder det till för att lära sig spanska. :-)

  SvaraRadera