Svensk bostadsbubbla?

/
2 Comments
Läste en artikel i Aftonbladet som handlade om att unga gör ett bostadsköp ungefär ­lika lättvindigt som ett jeansköp numera.

Intressant artikel och det är lika intressant att dra paralleler till spanska bostadsmarknaden. Fast här har alla spanjorer fått det intutat i skallen sedan typ alltid att man inte kan leva i en hyrd lägenhet, man mååååååste köpa sitt eget boende.

Förr (70-talet och 80-talet) när man kunde betala av bostadslånen på 15-20 år kanske det var bättre att köpa ditt eget boende. Ett argument som man brukar få höra här brukar vara att det kostar lika mycket att betala av lånet per månad som en månadshyra, men så är det ju oftast inte längre. Ett till argument som brukar läggas till är att du måste ju kunna ge något till dina barn och barnbarn, ha, ha.

I Spanien sprack bostadsbubblan av många anledningar. En av dem är att inget bostadslånetak fanns, typ alla tilläts låna. En annan är att bostädernas pris steg något oerhört, de fick ett fiktivt värde som inte hade något med verkligheten att göra, många började spekulera och köpte lägenheter och sålde till högre pris etc. etc.

Jag tror det var Franco som började hjärntvätta spanjorerna om att varje spanjor skulle ha sitt eget köpta boende...?

En annan intressant artikel, ganska extrem dock och endast på spanska: klicka här


You may also like

2 kommentarer:

 1. Ja, precis! Alla spanjorer måste köpa en egen lägenhet. Man kan/får/borde inte bo i en hyrd. Inga av mina spanska vänner förstår att många svenskar bor i hyresrätt hela livet...

  I ärvde två lgh, den med lån har vi sålt, den betalda bor han i. Billigt! Tyvärr tycker jag den ligger i fel stad;)

  Enda stället vi båda kan tänka oss bo är Barcelona men där är bostadspriserna med mera så j-vla dyrt så jag tror inte det är värt det... Vi får se vart vi hamnar.

  Har ni tänkt att ha boendet i Pyreenerna som helgboende?

  SvaraRadera
 2. Invierte en ladrillo - lägg pengarna på tegel?

  SvaraRadera