De tapas por Lavapiés - Tapasätande i Lavapiés

/
4 Comments

Vad kan man göra en Fredagskväll i Madrid i September? Jo, man går till stadsdelen "Lavapiés" och käkar lite annorlunda tapas. Med annorlunda menas här att de inte är spansk mat vi talar om.

Lavapiés är en stadsdel som under slutet av 80-talet mest hade äldre människor bland sina invånare. De bodde i lägenheter som hade speciella hyreskontrakt "renta antigua". Det kom en lag under 70-talet som innebar att hyran fick ej höjas av lägenhetsägaren och att den som hyrde fick bo där tills de dog. Det enda som höjdes var IPC (inflation).

Detta innebar naturligtvis till att ägaren av huset eller lägenheten slutade att renovera huset och lät det förfalla för att på så sätt lyckas skrämma iväg hyresgästerna. Många lägenheter stod tomma och började ockuperas av yngre husockupanter som skapade olika kollektiv och verkstäder för alla möjliga pyssel.

Efter ockupanterna kom invandrarna då hyrorna var oerhört låga pga att husen var ganska förfallna. Idag är ungefär 50% av Lavapiés befolkning av annat ursrung än spanskt. Här firas Ramadan och det kinesiska nyåret mer än den spanska julen.

Idag finns det många spanjorer som aldrig har satt sin fot i Lavapiés och undviker att hamna där. Rykten om att det är farligt i Lavapiés har florerat och det är väl det gamla vanliga...det du inte känner till är du rädd för. Okej, det är väl kanske inte som vilket annat område som helst och man bör helst kanske inte skylta med att man är turist och ha kameran hängandes ifall man går dit. Nu håller de på att fixa till hela området och det är fullt med uteserveringar och massor av unga människor går dit för att äta tapas och dricka drinkar.

De som går dit tillhör det "andra Spanien" som jag kallar det. Spanien är ganska radikalt och det är ganska lätt att urskilja två sidor (högern och vänstern). De som röstar mot högern har en väldigt traditionell klädstil och ganska snobbig (mycket märken), även ett traditionellt liv (gifter sig i kyrkan och följer traditioner) samt konservativ syn på det mesta. De som röstar mer mot vänstern är helt tvärtemot, men det som det märks mest på är klädstilen. I Madrid är det ganska lätt att se hur man röstar genom att bara bedöma klädstilen...

Igår hamnade vi på restaurangen Fantástico:s uteservering på gatan Doctor Piga. Maten var riktigt, riktigt god även om min Chicken Tikka Masala inte liknade någon Tikka Masala jag har ätit innan. Inte ens färgen var densamma, men den här var nog ändå en av det godaste jag har ätit. Priserna var billiga. Min Chicken Tikka Masala gick för runt 8 euro. Sambon "el gato"s Balti var också annorlunda än den man får på andra ställen, men den var oerhört god den med.

Något jag rekommenderar är att inte stanna på ett enda ställe på denna gata, Doctor Piga, och gatan brevid, Argumosa, utan att gå från ställe till ställe och prova olika tapas. Igår var det packat med folk och barerna låter alla ta ut sina öl och stå ute på gatan och dricka ifall det inte finns plats på uteserveringen. Ett jättebra ställe är "La Buga del Lobo".



You may also like

4 kommentarer:

  1. Tackar för tipsen! Tänkte på detta med kläder när jag satt hos frisören imorse. Utanför gick papporna förbi i sina uniformer: Barnvagn, beige shorts, färgglad tenniströja och seglar dojor.

    SvaraRadera
  2. Hola Karlavagnen,

    Ja i ditt bostadsområde verkar det som de alla är släkt med varandra. Fast de flesta som bor där omkring är de som låtsas att de har pengar, ha,ha. Inte du förstås! Svenskar och andra från Norden brukar bo därute pga att det är så grönt och jag tycker att det liknar Sverige ganska mycket.

    Det är viktigt att ha de typiska märkena på polon som syns, Ralph Lauren, Tommy Hilfigher etc. Har du tänkt på att till och med killarna brukar matcha färgerna på klockarmbandet med skärpet och skorna... :-)

    Var rebell och gå med H&M kläder!!! ;-)

    SvaraRadera
  3. Hehe! Ännu bättre! Jag går med gamla LINDEX slitna jeans & omake:ad som faller sönder pga av ålder och material slitning. Jag är nog enda svensken där jag bor. Aldrig sett eller hört några. Jag bor där jag bor för att ha nära till jobbet (du ser, jag borde skaffa mig ett liv)

    SvaraRadera
  4. Ha, ha...jag brukar säga till min jobbarkompis när jag går hem:

    - "Me voy ya, porque yo SI tengo una vida, una casa y amigos y esas cosas...ya sabes, lo que ves en la tele"

    Alltid med glimten i ögat dock! ;-) Vi är ganska sarkastiska mot varandra han och jag, he, he...

    SvaraRadera