Bilder från demostrationen Lördagen 24:e April

/
0 Comments


För er som inte minns så var det en demostration förra helgen för att stödja undersökningsdomaren Garzón. Bilderna på personer som folk hade på olika plakat är deras anhöriga som blev avrättade eller bara försvann och som ligger i någon massgrav.

Argument som man ibland får höra, såsom att båda sidor gjorde fel under inbördeskriget och att det är bättre att glömma och gå vidare tycker jag inte håller. Vissa tycks ha glömt att det blev krig pga upproret som Franco startade när Spanien hade republik som hade blivit demokratiskt folkvald (Republiken alltså, inte Franco).

Efter kriget så fick Spanien som sagt sin diktator och massor av människor slängdes i fängelse för att avrättas utan rättegångar eller falska rättegångar. Folk blev också bortförda mitt i natten från sina hem för att avrättas.

Garzón är undersökningsdomaren som har försökt att undersöka de människorättskränkningar som pågick i det förflutna. Han har gett sitt stöd att genomföra utgrävningar av massgravar som oftast har utförts av frivilliga (många gånger släktingar till de som försvann spårlöst under francotiden).

Namnet Garzón kanske låter bekant för dig även om du inte bor i Spanien? Garzón blev känd utomlands när han försökte åtala Pinochet (Chiles förre diktator) för brott mot de mänskliga rättigheterna.


Varför har man då genomfört en demostration som stöd för Garzón? Jo, Garzón har anklagats (av högerextrema grupper) för att han har överträtt sina befogenheter då han har gett sitt stöd och godkänt utgrävningar av massgravar. Varför anses han ha överträtt sina befogenheter? Det största skälet till åtalet är att han anses ha (enligt dessa högerextremister) ha brutit mot en lag om amnesti (från 1977). Med denna lag skulle "allt" gammalt glömmas och man skulle få en demokrati.

Vanliga argument jag själv har fått höra från t.ex. arbetskamrater är att båda sidor betedde sig illa och mördade under inbördeskriget. Förutom att Franco startade ett uppror mot en folkvald republik, så har de avrättningar som hände under kriget redan utretts när de skyldiga tillhörde förlorarnas sida. Vad de inte tycks inse är att förlorarnas anhöriga fortfarande ligger i sina massgravar..."bortglömda". Eller så är det just det som de verkligen inser...att detta har varit bortglömt och är på väg att uppdagas igen vilket inte gynnar dem.

Ingen har ställt till svars för dessa massmord som skedde under kriget, eller vilket är egentligen värre, under Francotiden efter kriget.

En sak är säker och det är att de som har förlorat en vän eller släkting pga en regelrätt avrättning sörjer dem fortfarande och att inte veta exakt var de finns är något som inte kan glömmas så himla lätt. De som man vill göra nu är mer att man vill ogiltigförklara många av de skenrättegångar som skedde och hitta sina nära och käras kroppar...mer än att egentligen ställa någon till svars då de flesta är väldigt gamla eller redan har gått bort.

Här hittar du mer information ifall du är intresserad:

Amnesty

Dagens Nyheter, Att begrava sina döda

Dagens Nyheter, Här grävs sanningen fram


You may also like

Inga kommentarer: