Min reseguide till Madrid...

/
2 Comments

...eller snarare lite tips som jag skrev till en kille som behövde hjälp. Jag tänkte vara snäll och dela med mig till er andra.

Restaurangtips och tapasbarer finns det massor på min blogg (kolla under tagen Restaurang och tapas). Men ifall ni skall till Penthouse vid Plaza Santa Ana, så rekommenderar jag er att käka tapas på olika tapas barer först och sedan ta en drink på Penthouse (det kostar 12 Euro tror jag att åka upp och få komma in och då ingår 1 drink). Inte värt att käka där dock, dyrt och inte så speciellt bra mat.


Ni kan starta tapasrundan vid baren La Dolores (Plaza de Jesus 4) som ligger bakom hotell Palace. Där rekommenderar jag er att testa deras minimackor (canapes) som ni kan peka på direkt i baren. En av mina favoriter är "skinka" gjort på ankbröst (jamón de pato) som ni kan beställa en ración av och då får ni en hel tallrik och till den kan ni beställa bröd med tomat (pan con tomate) som ni lägger ankbrösten på. Smarrigt!

Efter det kan ni gå till olika tapas barer som ligger på samma gata (calle de Jesus) som t.ex. Los Gatos. Ni är ganska många och det kan vara lite svårt att ni alla får plats i tapasbarerna, men La Dolores är ett måste! :-) Väldigt typisk och traditionell.
En bar som är tillräckligt stor (med goda tapas) och ligger alldeles brevid Plaza Santa Ana är tapasbaren Todo corazón. Där får ni i varje fall plats att stå upp vid baren och käka. Där rekommenderar jag "Rabo de Toro" och Chuletón de Buey (som ni kan alla dela på och käka som en tapa, det brukar vi göra). Deras sardinas (sardiner) är tydligen "to die for", jag har dock inte testat dem i och med att jag inte käkar sardiner.

Ifall ni föredrar ätt sitta ned och äta middag rekommenderar jag detta ställe Zerain som jag har skrivit om här. Om ni beställer cider här får ni dricka hur mycket ni vill. Varning! Det är spansk cider och smakar inte alls som svensk cider.

Hela detta område (runt plaza Santa Ana och calle Huertas) är det bäst att ni lämnar efter första drinken (efter middagen)... De flesta ställena serverar dålig alkohol och alla ställen stänger runt 2.30. Sedan finns det inga ställen att gå till där...

Likadant är det i La Latina området. Allt stänger tidigt, runt samma tid och det finns egentligen inga nattklubbar där. Till La Latina kan ni gå och käka tapas (kommer dock att bli svårt för er pga att ni är så många, med att få plats i barerna menar jag) eller beställa bord på restaurangen El Esteban för att käka lunch och efter det ta drinkar på olika barer, men den med mest röj är ju naturligtvis Delic. Detta ställe är oftast roligast efter lunchtid och fram till 23-tiden (både Lördagar och Söndagar). Folk är i er ålder (min också!) och lyckas man inte få en flört här så kan man lika gärna dra hem ;-)

Om ni inte lyckas få bord på Esteban så kan ni alltid boka bord på restaurangen Ñeru för de har tillräckligt med plats och det ligger inte så långt borta från La Latina (gångavstånd).

Till La Latina kan man gå på kvällen också fast det är oftast roligast under dagen/eftermiddagen och tidig kväll (fram till 23-tiden). Om ni skulle få bord på Ñeru så rekommenderar jag att ni tar er till saluhallen San Miguel (Plaza San Miguel 1) och tar en "aperitivo" precis innan (ligger jättenära). Plaza Mayor kan ni gå förbi innan och kika på men det är inte värt att ta nåt att äta och dricka där (turistfällor...).

Jag skulle rekommendera er att starta vid plaza Puerta Cerrada vid baren Revuelta (här dricker man cañas och tar en friterad torskbit (tajada de bacalao) till det), sen gå till baren Casa Paco (tillräckligt stor för er och man får alltid en matbit gratis till varje öl) för cañas som ligger alldeles brevid på gatan (ligger på plaza Puerta Cerrada 11, gå mot gatan calle de la Pasa så hittar ni det).

Efter dessa 2 barer skulle jag sedan gå uppför calle Cava de San Miguel, stanna vid den pyttelilla (ni kan dricka ute pa gatan) baren Ricla, som ligger mittemot restaurang Botin, för att ta en "aperitivo" (vermouth, caña, vin) sedan gå vidare upp till Mercado de San Miguel för bara ett glas vin eller en caña (öl). Ät inget mer här ifall ni inte är matvrak...för om ni skall käka lunch på Ñeru efter det så kommer ni bli jättemätta.
Några nattklubbar kan jag inte rekommendera just nu för jag brukar typ aldrig gå på discotek eller nattklubb. Det var länge sedan jag var på en sist och de byter ju stil, försvinner, nåt annat ställe blir mer populärt osv. ganska snabbt. Men de nattklubbar du bör undvika är ivarje fall Joyeslava, Kapital och Palacio de Gaviria. Riktiga skitställen nuförtiden och turistfällor. Det senaste jag var pa heter La Posada de las animas. Jag skall fråga runt bland mina kompisar och se ifall någon har nåt bra tips. Det kanske är någon bloggläsare som kan tipsa om bra nattklubbar i Madrid?

Mer info om vart man kan ta svenska besökare i Madrid

Moderna tapas vid Alonso Martinez kan du läsa om här

Glöm inte bort områdena Chueca (gayområde, dock blandad publik) och Malasaña (lite alternativ publik, full med barer att dricka öl och drinkar i). I Malasaña finns det ett ställe som stänger sent, Taboo heter det och där hittar du inga snobbar. Musiken är blandning mellan reagge och hm...ingen aning vad det heter...kolla in utbudet under "programación" och clubbing. :-)


You may also like

2 kommentarer:

  1. Denna ska jag helt klart komma ihåg om det blir en tripp dit nån dag!

    SvaraRadera