Hemlängtan: Spanien vs. Sverige

/
5 Comments
Sofia i England skriver i sin blogg om var man känner sig hemma och det dåliga samvetet hon har över att hon inte riktigt kan svara ja på frågan ifall hon tycker att det är skönt att vara hemma när hon befinner sig i Sverige.
Jag känner verkligen igen det där. Jag minns att jag aldrig riktigt längtade hem till Sverige redan från start och då var jag bara 19 år när jag flyttade till Spanien.
Jag kunde längta till familjen och vännerna men inte mer. Varje gång jag åkte hem till Sverige på semester så hann jag bara hämta upp resväskorna på rullbandet och så frågade jag mig själv: ”Vad sjutton gör jag här? "Hur långt är det kvar tills jag får åka ”hem” igen"? Knäppt men sant. Sedan satt jag hela semestern och längtade tillbaka till Madrid…

Efter 4.5 år flyttade jag tillbaka till Sverige och hade med mig min spanska sambo. Tanken var att jag skulle studera och därför åkte vi dit. Redan första veckan undrade vad sjutton jag gjorde där igen. Sedan vantrivdes jag och längtade tillbaka till Madrid så att jag nästan hade fysiskt ont under de åren vi bodde i Sverige. När vi väl flyttade tillbaka var jag överlycklig.

Spanska sambon satt dock och längtade ”hem” (till Sverige) under ganska många år!!! Och detta trots att han själv insåg att han inte ville leva sitt liv i Sverige. Än idag efter så många år här i Madrid så tänker han fortfarande på vår lägenhet i Stockholm när han hör ordet hem.

Spanien vann matchen i min hemlängtan och i sambons fall var (är, han kanske fortfarande känner så?) det Sverige som vann.

Så kan det gå...!You may also like

5 kommentarer:

 1. Jag ser verkligen fram emot sommarmånaden i Sverige. Men det räcker som sverigedos för mig. Sen saknar man ju människor men mina vänner och platser jag saknar finns ju på många håll i världen, och det känns berikande!

  Whereever I lay my hat...

  SvaraRadera
 2. Intressant det där, hur det kan bli med hemlängtan! Själv ska jag just göra en femdagars tripp till Bryssel med http://www.eskilstunaolkultur.se/, för att gå på ölmässa och besöka bryggerier m.m. Tror inte att jag kommer att längta hem då! I så fall ska jag be någon att skjuta mig! ;) Ha de!

  SvaraRadera
 3. Eastcoastmom: De senaste aren har jag varit i Sverige ganska ofta för att vara jag...3 ggr pa 4 ar tror jag att det blir. ;-) Innan dess tog det mig 5,5 ar innan jag akte dit efter att ha flyttat tillbaka hit till Madrid! :-) De senaste gangerna har jag trivts riktigt bra och nu skall jag nog dit i sommar ocksa.

  Lena: Ha, ha...ja, fast ibland är Bryssel ganska fult och man kan kanske tillata lite hemlängan pga av det! ;-) Ha en trevlig resa.

  SvaraRadera
 4. Tja!
  Hittade din blogg på Google.
  Tänkte höra med dig;
  Aldrig vart i Madrid eller Spanien innan, tänkte åka i Juli, torsd-sönd. Vart rekommenderar du att man bor?
  Tacksam för hjälp :) // Flow
  (min mail: flowjackson@gmail.com)

  SvaraRadera
 5. Hola "Flow", om du berättar pa ett ungefär om hur gammal du är sa är det lite lättare för mig att ge tips. Det finns sa oändligt manga hotell osv. här i Madrid och olika omraden. Det beror nog lite pa hur gammal du är och vad du har tänkt att göra. Ga pa museum hela dagarna, shoppa eller festa mycket pa kvällarna typ. :-)

  SvaraRadera