Fördomsfulla spanjorer...

/
7 Comments
...finns det här, speciellt ifall du inte har något statusyrke.

Här i Madrid har jag jobbat med lite allt möjligt. Jag flyttade hit redan då jag var 19 år och bodde hos en spansk familj och jobbade som au-pair. Efter mindre än ett år flyttade jag ut. Jag hade tröttnat på att bo i en familj.

Familjen var underbar, men jag ville testa mina "vingar". Familjen var helt fantastisk under de 10 månader som jag bodde hos dem. Jag fick t.ex. en 10-dagars resa betald till Ibiza som födelsedagspresent! När jag flyttade sade de att de var jättenöjda med att ha haft en svenska som au-pair. De sade att jag var den au-pair som hade festat mest, men även den som hade varit ärligast jämför med alla au-pairer de haft tidigare... Icke illa, festprisse nr 1 och ärlig som bara den.

Jag stack ivarje fall och flyttade ihop med en norsk tjej och en japanska. Jag jobbade länge som bartender, servitris och affärsbiträde osv. Tills en dag, då jag tröttnade på det och ville testa ifall jag hade någon hjärna. ;-) Jag utbildade mig på Universitetet och nu jobbar jag med IT.

Bytet av jobb gjorde stoooooor skillnad, inte hos mig för jag är den samma gamla vanliga jag. Men jisses vilken skillnad det blev på reaktionerna hos spanjorerna.

För spanjorer är det väldigt viktigt att du har studerat på Universitet och arbetar med "statusyrken". Jag minns tydligt hur jag reagerade över skillnaden på bemötandet när man presenterades för folk på fester, middagar osv.

Här i Madrid frågas det nästan alltid "...och vad jobbar du med?" och när jag var yngre "...och vad har du studerat?"

När jag var servitris/bartender osv. blev reaktionen alltid: "Jaha..." Nu blir reaktionen helt annorlunda. Jag får aldrig känslan av att någon ser ned på en som det kunde kännas förr. Hemskt men tyvärr är det så.

Fast det kanske inte var pga av yrket utan den "polska" blonderingen som var orsaken, he, he. Ni får "äran" att se ett foto som togs för typ hundra år sedan i Benidorm (jaaaa, jag vet, hemskaste stranden i Spanien. Men vi var fattiga på den tiden och en kompis farsa hade lägenhet där, ha, ha). Jag tror kortet togs runt 1996!


You may also like

7 kommentarer:

 1. Så himla sant!!! Amen!!! Och respekten för chefer som någon slags Gud är också exotisk för en nordeurope.

  Du, hur går det med din stackars lilla katt? Har hon fått specialfoder etc?

  SvaraRadera
 2. Men jag tycker det i Norden är ännu vanligare att folk direkt frågar vad man jobbar med...

  Jag var också au pair för ett antal år sen, och är nu fysioterapeut/sjukgymnast. Håller med dig om att man respekteras mer om man har universitetsutbildning, och framför allt om utbildningen är populär och det krävs höga poäng för att komma in.

  SvaraRadera
 3. Hola Karlavagnen! Japp, tack och lov jobbar jag med IT så det är lite mer modernt inom den branschen fast vi befinner oss i Spanien. Jag har också råkat utför att jobba på ställen där chefen ses som någon slags gud och folk inte vågar prata med honom/henne och börjar nästan darra av nervositet så fort denna person dyker upp.

  Hola Carina! Du har nog rätt, det har nog blivit så i Norden nu med. Jag har ju som sagt inte bott där så himla länge så det är svår att jämföra...:-). Tack för att du tittade in på min blogg!

  SvaraRadera
 4. Å hur går det med din katt?

  SvaraRadera
 5. Karlavagnen: Just det, jag glömde berätta om min katt! Hon mår dåligt pga sten i urinblåsan (vejiga). Hon får stenar pga att hon har för små njurar. Veterinären tycker att vi skall operera men vi övertygade henne om att vi skall försöka få ut dem på "naturlig" väg. Katten äter specialfoder som gör henne törstigare och jag ger henne sprutor i munnen med vatten för att hon skall få i sig tillräckligt med vatten. Vi får snart se ifall vi har lyckats men tyvärr så tror jag inte det. Vi är lite rädda för att låta henne opereras då hon är så himla liten och tunn + gammal (15 år).

  SvaraRadera
 6. Det hemska med Benidorm är inte stranden (som är ganska ok). Det hemska är det som finns bakom stranden... och den sorts turister som brukar åka dit.

  Hoppas att katten blir bra!

  SvaraRadera
 7. Anonym: Nja....jag tycker nog inte att stranden är helt okej. Men jag jämför ju med Algarve i Portugal där man fortfarande ligger helt själv en hel dag pa en strand :-). Katten mar lite bättre nu tack!

  SvaraRadera