Finns det någon mer typisk maträtt från Madrid?

/
2 Comments

I Fredags då alla firade "Reyes" (de 3 vise männen) stack vi iväg tillsammans med våra vänner från Granada och åt något så typiskt som "Cocido Madrileño" till lunch.

Detta mina vänner är något som mättar... Det är en rätt som kokas ihop men serveras separat i 2 omgångar. Först får man soppan och sedan kommer varmrätten som består av kikärtor, potatis, fläsk, kött, chorizo, kyckling etc.

Hur vet du att du har fått in en äkta madridisk "cocido"? Jo, den serveras med krossad tomat med kummin i som man häller över kikärtorna. Kumminet gör att matsmältningen kommer igång och blir lättare. Det är inte många som vet om detta för det är en sed som håller på att försvinna. Tomat med kummin alltså, inte cocido.
Det är oftast bara de riktiga "gatos" (katter, dvs. 3:e generationens madridbor) som känner till detta och serverar sin cocido så.

Vi gick till den välkända, klassiska restaurangen "La Bola" som är från 1870. Det är en riktigt gammal restaurang och de är kända för sin cocido. Restaurangen tillhör Fernando Verdascos familj, ja ni vet, tennisspelaren och de har haft den i flera generationer.Maten var ok, men jag var lite besviken över att de serverade cocido utan "morcilla" (blodkorv) och att tomaten var burktomat. Men vi blev ivarje fall bjudna på "roscón de reyes" till efterrätt. Det är en bakelse som man alltid äter den 6:e Januari tillsammans med familjen och vänner för att fira "Reyes". Det ligger en liten plastfigur i och traditionen lyder att den som får just den biten måste betala för bakelsen.


You may also like

2 kommentarer:

  1. Är lite avundsjuk på all god mat ni har där nere =)

    SvaraRadera
  2. Cocido är min absoluta icke-favorit rätt.. Det tog några år innan jag vågade erkänna det, men nu fixar alltid svärmor annat till mig..

    Spännnde med marathon!!

    SvaraRadera