Spanjorerna har fått nog - Ny spansk revolution Maj 2011!

/
3 Comments


Nu har spanjorerna fått nog och tröttnat en gång för alla på de korrupta politikerna och krisen (som de kallar svindel). De vill ha en riktig demokrati en gång för alla.

Den 15:e Maj fylldes Madrids centrum, Puerta del Sol, av tusentals demonstranter som protesterade mot de ekonomiska åtstramningarna. De slog läger på torget och har nu sovit där sedan i Söndags. De blir fler och fler som protesterar och det har spridits sig till andra spanska städer och utanför spanska ambassader i olika länder. Var kan du läsa om här

Tyvärr så har de (vilka? spanska staten?) tagit ned deras hemsida som annars ligger på http://democraciarealya.es.

I deras manifest kunde är några av rubrikerna (med lösningar) dessa:

1. ELIMINACIÓN DE LOS PRIVILEGIOS DE LA CLASE POLÍTICA (avskaffa politiska klassens fördelar)

Strikt kontroll av politikernas frånvaro (brukar vara stor frånvaro i parlamentet och i EU, dvs. politikerna skolkar helt enkelt). Avskaffning av deras skattefördelar och att deras tillgångar skall vara offentliga (i Spanien är ens skatteuppgifter ej offentliga). Avskaffning av immuniteten (mycket korruption här i Spanien...) etc.

2. CONTRA EL DESEMPLEO (mot arbetslösheten)

Här snackas det om att man vill behålla 65 år som pensionsålder. I varje fall tills ungdomsarbetslösheten har avskaffats. Bidrag till de företag som har mindre än 10% anställda med tillfälliga kontrakt etc.

3. DERECHO A LA VIVIENDA (rätt till bostad)

Staten ombeds ta hand om de lägenheter som ej sålts av byggföretagen för att hyra ut dessa. Hjälp till ungdomar och människor med låg inkomst för att hyra lägenhet etc.

4. SERVICIOS PÚBLICOS DE CALIDAD (offentlig service med kvalitet)

Avskaffning av onödiga utgifter och en oberoende kontroll av alla statliga utgifter och budget (detta förklarar sig självt...för mycket korruption och pengar som försvinner...). Anställning av mer sjukvårdspersonal tills de långa väntetiderna och köerna försvinner. Billig, miljövänlig offentlig transport (tåg, buss, tunnelbana). Sänkning av universitetsavgifterna (här betalar man för sin utbildning i statliga Universitet) osv.

Manifestet fortsätter och är väldigt intressant att läsa trots att det är lite svårt att hitta just nu på nätet då de har stängt deras webbsida. Här kan du läsa om vad de vill i El País.

En sammanfattning av vad de egentligen vill är att de vill ha ett nytt samhälle som prioriterar livet (de vanliga människorna) framför ekonomiska och politiska intressen. De vill ha en samhällsändring och "väcka det sociala samvetet".

Det har beslutats att dessa demostrationer är olagliga. Detta ignoreras dock av de som befinner sig vid Puerta del Sol som tänker stanna där tills på Söndag, 22:a Maj, då det är val i hela landet.

Ifall du befinner dig i Spanien och vill ansluta dig till protesterna har du en lista med alla olika torg i hela Spanien och i andra länder här
Mer pa Twitter att läsa: Klicka här

För dig som inte förstår spanska har du en bra artikel här (på engelska): Klicka här

På engelska i wikipedia

Jag avslutar detta inlägg med ett väldigt bra citat:

"Spain is not a business and we are not slaves"


You may also like

3 kommentarer:

 1. Jag forstar dem verkligen! Kul att lasa om det pa svenska ocksa, har forsokt hanga med pa spanska nyheterna. Far skicka mannen till Ambassaden med sovsack i helgen ;)

  Ang bilder fran lagenheten sa ska jag forsoka fa upp det sa att du far se.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Hej på dig!
  Såg din kommentar på Isabellas blogg. Jag också bor i Spanien, i en liten stad utanför Madrid :)

  SvaraRadera
 3. Hola Tigra! Kul att du har hittat hit och ännu roligare att du bor i närheten av Madrid! :-)

  SvaraRadera