Spanjorerna är skitsura på svenskarna...

/
2 Comments
...på grund av en video som ett svenskt program som heter Svenska Ögon gjort med Johan Hellström som programledare. Där finns en parodi på spanjorerna och hur de arbetar.Man kunde läsa om videon i en av de största dagstidningarna, El Mundo. Läs artikeln här.

Fler artiklar: Klicka här

Reaktionerna lät sig inte vänta och det har fullkomligt exploderat i kommentarer på youtube, twitter etc. Det är inte snälla kommentarer direkt.

Twitter kommentarer

Dani hämnas i tv-programmet "Sé lo que hicistes": Klicka här

Alla jag känner tycker att videon från Svenska ögon har rätt. Tyvärr är Spanien ett av de länder där man arbetar flest arbetstimmar, men är minst produktiv.

Jag måste erkänna att jag tycker också att allt de säger i videon stämmer. Man kan gå och äta lunch i 1.5 - 2 timmar, men det brukar vara svårt att äta sin lunch snabbare då det är en 3-rätters lunch man äter. Sedan går man och fikar på morgonen tillsammans med alla jobbarkompisarna. Man förväntas aldrig gå hem före chefen. Man förväntas jobba extra minst 1-2 timmar varje dag och gratis. I och med att man aldrig förväntas gå hem sin vanliga tid blir det nog lätt så att man tar längre rast, lunch eller snackar i korridorerna. Annars blir det ohållbart för de flesta att klara av att vara på jobbet i 10 timmar...

Javisst, i andra länder äter de lunch på 20 minuter och tar ingen kafferast, på sin höjd hämtar de en kopp kaffe. Men då tittar inte chefen snett på en heller när de går hem vid en normal tid. De vet att de inte har fått ett stort kryss ritat över sig vilket betyder att du kan glömma löneförhöjning eller att få en bättre position.

Det finns kurser för chefer här i Spanien där de visar hur chefen skall gå fram till nån som är på väg hem och pressa denne psykologiskt så att de stannar längre (gratis naturligtvis). De börjar fråga ifall allt är inlämnat och ifall de inte kan göra klart en grej till. Jag svär att det existerar! Jag var själv vittne till detta nästan varje dag på ett av mina tidigare jobb och en chef berättade om kursen för mig.

Spanjorer är inte lata. Jag har ivarje fall inte fått den uppfattningen. Min åsikt är att de är kapabla att hålla på med flera saker samtidigt och jobbar snabbt...när de vill såklart! :-)


You may also like

2 kommentarer:

 1. Kul att jag också postade denna videon. Men utan kommentar. Tycker den talar för sig själv.

  När jag jobbade på Massimo Dutti borde vi börja kl. 09.00 men de flesta var där vid 10.00 sen åt frukostmacka vid elva. Lunch mellan 14-15.30 och när jag (som självklart kom kl. 08.50) ville gå hem kl. 18.30 (när vi officiellt slutade) var alla kvar minst en timma...inkl. mig! Så jag jobbade mer än alla andra med min svenska effektivitet!

  Men nu när jag jobbar i Sverige tycker jag vi fikar hela tiden: Två timmar jobb - fika - 2h- lunch- 2h- fika - 2h -hem men jag jóbbar väldigt bra när jag får lite påfyllning...

  I tyckte oxå de har rätt! Sen tror jag även svenskarna spenderar tid på FB etc;)

  SvaraRadera
 2. Ja, de flesta anser att de har rätt men det är kanske inte så lätt att veta varför som svensk. Ifall man aldrig har bott i Spanien menar jag. Då kanske man tror på fördomarna (typ spanjorer är lata och gör allt mañana, mañana) och inte inser att det är tyvärr hela samhället det är fel på. Man skall vara rädd för chefen typ... Tack och lov så förändras det sakta men säkert! :-)

  SvaraRadera