Har varit på vinprovningskurs i helgen...

/
0 Comments

...i Aranda de Duero som ligger i vinområdet Ribera del Duero.

När vi blev sambos officiellt förra året så fick vi en vinprovningskurs i present + guidad visning i medeltida vinkällare + 2nätter på 4-stjärnigt hotell (Hotell Villa de Aranda) + typisk lunch (en 3-rätters meny med lamm som huvudrätt) på restaurange Mesón El Roble av våra vänner "La Austuriana" och "Patxi".

Vi var lite tveksamma ifall vi skulle gilla hela grejen med vinprovningen (speciellt i grupp med en massa andra människor), men vilken grej!


Jag tyckte det var jättekul och lärde mig massor. Vi fick lära oss att vin har mellan 800 - 1400 olika aromer och för att underlätta skulle man dela upp dessa i 5 olika. Sött (fruktigt eller blommigt), torrt (nytt trä, typ IKEA-lukt som hon sade eller gammalt trä eller kryddigt), mineral (luktar nycklar eller metall), djur (luktar skinn, läder eller kissaktigt), lactico (hm...blir som mjölkigt på svenska?). Vi fick lära oss att man först skall titta på vinet (färgen, "tjockheten" osv.), sen lukta och sedan provsmaka.

Vi gick även igenom varför spanska viner delas upp i Joven, Crianza, Reserva och Gran Reserva. Joven behöver inte ligga i vintunnor alls, Crianza tar alltid 2 år att göra och skall ligga i vintunnor i minst 6 månader. Tillverkningen av Reserva skall ta 3 år och av dessa måste vinet ligga i vintunna i 1 år och de resterande 2 åren skall det bli "gammalt" på flaska. För ett vin som är Gran Reserva så skall vinet ligga i vinfat i 2 år och sedan 3 år i flaska, totalt 5 år.


Stadens vinkällare gör verkligen namnet till rätta för alla ligger under husen och de har gångar som går från vinkällare till vinkällare. Varje familj brukade äga sin egen vinkällare och när fransmännen kom och skulle erövra så gömde sig stadens invånare i vinkällarna.

Själva staden imponerade dock inte oss speciellt. Dit åker vi nog inte fler gånger men vi blev väl bemötta och åt och drack gott överallt ivarje fall. Vinprovningskurser kommer jag nog gå på fler gånger!


You may also like

Inga kommentarer: