Tips på hur man pratar spanska utan accent...

/
2 Comments
...verkar vara att man pratar på som vanligt med sin vanliga accent / brytning. Tricket verkar vara att man skall umgås ofta och intensivare med samma personer (spanjorer). Efter ett tag verkar det som att ett "magiskt filter" träder i kraft och helt plötsligt hör de inte längre din accent och tycker att "du pratar ju perfekt spanska och har ingen accent alls!".

Nu lurar jag inte mig själv och tror på detta nonsens utan har konstaterat att detta verkar vara en regel som gäller för alla. Folk blir helt enkelt så vana vid att höra dig och din accent dagligen att till slut hör de inte accenten överhuvudtaget utan de filtrerar helt enkelt bort den helt och hållet. De förknippar din brytning med just ditt sätt att prata. Ungefär som tonläget på din röst.

Okej, jag har inte den typiska svenska accenten utan någon egen tillverkad variant som folk har svårt att placera. Kanske pga att jag blandar flera olika språk dagligen, på jobbet och hemma. Men brytning har jag. Jag har mer nu än innan jag flyttade tillbaka till Sverige efter 4.5 år i Spanien. På den tiden hade jag verkligen nästan ingen brytning alls, men då pratade jag enbart spanska. Efter tiden i Sverige och flytten tillbaka till Spanien så kom denna konstiga brytning smygandes. Ibland känns det som att ju fler språk man talar desto sämre talar man alla språk även modersmålet. Knäppt men så sant.


You may also like

2 kommentarer:

  1. Jag har ocksa nan sorts brytning (saklart) men eftersom det finns sa manga olika accenter i Spanien och spanskan sa far jag ofta höra att jag kommer fran Levante, Andalucia eller Galicia...!

    Och dom fa som hör att jag är utländsk fragar saklart om jag kommer fran Rumänien eller Bulgarien, da de finns mer sanna här än svenskar ;)

    Därmot var vi nere i Benalmádena för nagra veckor sen och servitören fragade var vi kom ifran och sambon min svarade Segovia da servitören sa att la señorita inte var fran Segovia, utan fran Sverige eller Danmark!! Chockad vart jag, men kanske inte sa konstigt ända, dom är ju vana med skandinavier där nere..men ända..

    SvaraRadera
  2. Ha, ha...ja, du ser ju faktiskt ut som om du skulle kunna komma fran Frankrike ocksa. Inte det typiska "svenska" ansiktet. De är nog vana att gissa och sedan kolla ifall de hade rätt.:-)

    SvaraRadera