Att säga farväl för alltid...

/
1 Comments
...när någon har gått bort gör man på ett ställe som heter "tanatorio".
Idag har jag varit på en sådan, en "tanatorio". Här i Spanien så måste alla alltid när de dör "förvaras" i ett "tanatorio" innan begravningen sker. Du dör på sjukhus eller någon annanstans (hemma och dylikt), men sedan förs man (nästan direkt) till ett "tanatorio".

På ett "tanatorio" hyr familjen en sal, där inne ligger den som har gått bort i en kista (med locket öppet ifall man vill ha det så) i ett litet rum som har ett fönster öppet mot salen. Det brukar finnas en gardin framför fönstret i vissa fall. Oftast är salen uppdelad som i två salar och det finns en vägg emellan, så att de som föredrar att inte se den bortgågna inte behöver göra det. Hit kommer sedan familjemedlemar, släkt och vänner för att säga adjö och för att ge sina kondoleanser till den drabbades familj. Man gör alltså en likvaka, "velatorio" som det heter på spanska. Detta brukar pågå under minst en hel dag. Dagen efter brukar man ha begravningen. Innan den som dött förs bort så får man välja ifall man vill gå in och säga adjö genom att ge en puss på kinden.

Jag har alltid undrat ifall denna stress med att begrava beror på religösa skäl. Katoliker måste väl så snabbt som möjligt upp till himmelen, eller deras själar? Fast egentligen görs det nog pga klimatet här i södra Europa. I Norden kan det ju ta nästan upp till 2-4 veckor innan man begraver någon.

Dessa ställen, "tanatorio", är privata och är inte alls billiga. Här i Spanien existerar ett påhitt som är speciella begravningsförsäkringar. Man betalar alltså medans man är i livet för sin egen begravning. Det är lite makabert, men majoriteten av spanjorer gör detta. Det kändaste försäkringsbolaget för denna typ av försäkringar heter Ocaso.


Detta påhitt med begravningsförsäkringar hittades på under Francos tid. Folk hade nämligen inte råd att betala för sina familjemedlemmars begravning. Allt "tanatorio", begravningar (all service) var offentligt förr, men under slutet på 80-talet så beslutade PP (Partido Popular, högerparti) som vann kommunvalet i Madrid att det skulle privatiseras och då steg naturligtvis priserna med det. Idag är det en jättebusiness...

Vissa "tanatorios" liknar 5-stjärniga hotell. Man kan ha en buffet med mat och allt inne i salen ifall man vill. Här ser ni en sådan som heter San Isidro.

Ulrika i Segovia har också skrivit om detta nyligen. Läs om det här.


You may also like

1 kommentar:

  1. Jag tycker att det är helt vansinnigt hur lång tid det tar i Sverige innan en person begravs!

    SvaraRadera