Homosexuella är något onaturligt...

/
1 Comments
...tycker många, många människor i Spanien och i resten av världen fortfarande.
Tyvärr är det så på många ställen i världen att vara homosexuell inte är något som är accepterat eller anses vara något naturligt.

Tidningen Washington Post skrev om en undersökning som gjorts där man har undersökt vilka länder som är mest och minst toleranta när det gäller homosexualitet. Tydligen är det Spanien och Tyskland som är de mest toleranta länderna. Spanska tidningen Público skriver om just denna artikel här.

Att Spanien tillhör täten för de mest toleranta länderna kan förvåna en ifall man bor i Spanien och inte bor i någon av de större städerna som Madrid och Barcelona. Det är många homosexuella i Spanien som "flyr" (flyttar) till Madrid just för att de kommer från någon mindre spansk by där de inte törs "salir del armario" (komma ut ur garderoben). I Madrid så är det nog ganska så accepterat att vara homosexuell. Ivarje fall ifall du befinner dig i Chueca stadsdelen... Tyvärr så finns det fortfarande många homofober i Spanien och även i Madrid än idag. Men det blir mer och mer accepterat tack och lov. Många döljer dock fortfarande att de är homosexuella på sina jobb även om de utanför jobbet lever helt "öppet". Jag känner vissa som gör just detta. Inför familj och vänner har de kommit ut, men fortfarande på jobbet vågar de inte göra det.

Jag tycker själv att Madrid är ganska så tolerant när det gäller homosexualitet. Madrid har dock förändrats något enormt under de åren jag har bott här. När jag flyttade hit för första gången, 1993-1994, var gaykillar väldigt accepterade medans lesbiska tjejer smög mer med att de var homosexuella. Man såg t.ex. killar sitta och kyssas på barer och diskotek eller som gick hand i hand på gatan (kanske inte lika öppet som idag, men visst såg man sånt redan då). Men tjejer som gick hand i hand eller kysstes öppet såg jag aldrig under den tiden. Och då rörde jag mig just i många av de kretsarna i Madrids nattliv då många av mina vänner var gaykillar.
På något sätt har det alltid varit mer accepterat att en kille är homosexuell medan spanjorerna har haft svårare att acceptera att en kvinna är det. Det kanske har något med "machokulturen" att göra? Min sambos mormor säger att när hon var ung (hon fyller 89 i sommar), så visste de vilka som var gaykillar och detta accepterades även om just dessa fick leva ett väldigt "diskret" liv (med andra ord, dölja detta). Det man måste veta i detta fall är att hon eller hennes familj är varken religösa eller tillhör högern. Hon tillhör den "ena halvan av Spanien av de två Spanien", som jag brukar kalla det. För dem var det acceptabelt. Vilken är den andra halvan? Jo, högern och de religiösa. Sidan som vann inbördeskriget, dvs. facisterna (de som höll på Franco och stred på hans sida). Tack och lov börjar dessa två Spanien luckras upp mer och mer och smältas ihop. Färre och färre är religiösa med allt vad detta innebär i Spanien med dess historia.

Under Francos tid var homosexualitet förbjudet och de förföljdes, fängslades (sattes i "koncentrationsläger") och i värsta fall dödades pga av sin sexuella läggning. Läs mer här och här (på spanska). Här på engelska.

Homosexualitet var förbjudet ända fram till 1975, så om man tittar tillbaka så kan man verkligen säga att Spanien har kommit långt i dess utveckling. Idag vågar t.om. lesbiska tjejer visa sin kärlek öppet på gatorna och inte bara inom stadsdelen Chuecas gränser... 
Den 3 - 7 Juli firar Madrid "Orgullo gay" (Gay stolthet) vilket är Madrids pridefestival. 2 miljoner besökare kommer till Madrid för att fira homosexualiteten. Imorgon, Onsdagen den 3:e Juli börjar man festligheterna på torget "Plaza de Chueca" (här hittar du info om de olika områdena där festligheterna pågar) där man gör den officiella "pregon" (invigningen). Här hittar du den officiella hemsidan med all information om vad som händer denna vecka under festligheterna. Här kan ni läsa om programmet
Jag rekommenderar verkligen att ni tar er till Chueca dessa dagar för det brukar vara jättebra stämmning och mycket fest. Alla barer tar ut bardiskar ut på gatorna och sedan brukar det finnas olika scener med uppträdanden osv. Oslagbart!

Det är inte för intet som Madrid räknas till en av världens främsta "gaycapitals" och staden är i fint sällskap. Madrid vann över Stockholm, Zürich och Cannes och kommer att vara staden där gay turismen diskuteras år 2014. Läs mer här (spanska) och här , samt här (engelska). 2017 kommer Madrid att vara staden där "World Pride" hålls. Inte illa! Madrid har kommit långt sedan Francos tid, som nu säkert skulle vrida och vända sig i sin grav ifall han visste vad som pågår...! ;-)
Jag säger bara en sak: "¡¡¡Vivan los gays!!!" (Leve gays, typ som länge leve gays) samt "Vive y deja vivir" (Lev och låt leva).


You may also like

1 kommentar:

  1. Dagen efter att du skrev detta hade jag en kund pa hotellet som blev väldigt ärlig framat smatimmarna med nagra drinkar i sig..herregud, jag trode det inte fanns kvar männsikor som honom! Jag och en annan kille satt med öppna munnar och kunde inte riktigt första..inte kunde han förklara sina asikter pa ett vettigt sätt heller..han är extrem höger och sa att "Franco queda a su izquierda". Han tycker inte att färgade människor är människor utan nagot annat däggdjur. Homosexuella människor har fel pa generna enligt honom och aborter far självklart aldrig ske, inte ens efter valdtäkt. Han har en liten dotter pa tva ar som han knappt ser eftersom han jobbar dygner runt sa han kan tjäna tillräckligt mycket pengar för att kunna sätta sin dotter i privatskola där det inte finns färgade männsikor..jag fragade honom vad som skulle hända om hans dotter vart valdtagen och gravid av en färgad man..enligt honom far hon ju inte abortera sa vad skulle han göra, ha ett färgat barnbarn? Han svarade att han skulle skjuta killen, sin dotter, barnet och slutligen sig själv...jag fragade om färgade människor var sa hemska och vad dom gjort honom och om dessa människor verkligen paverkar hans liv sa mycket att han föredrar att döda sin famlij och sig själv...han hade inge vettigt svar..saklart! Han sa att vi skulle sluta jämföra hästar med hundar (vita och färgade människor). Men det finns ju vita, svarta, bruna, gula etc hundar ju..dom är ju fortfarande hundar även om dom har olika färger..det är ju likadant med människor tyckte vi, sluta prata strunt tyckte han..en fin, no tengo palabras!

    SvaraRadera