Var får man de bästa lönerna i Spanien?

/
3 Comments
Jag fick en förfrågan via mail som jag tänkte vore intressant för andra att få läsa om, så jag publicerar det här(jag har kortat av mailet):

"Hej, finns det några jobb där du tjänar 2500 i månaden? eller mer? Finns det jobb med "normal" lön, enligt mina svenska mått. Finns det möjlighet att få ett högavlönat yrke? I vilka sektorer? Jag som sagt tänkte studera Medie och kommunikation nu, eller ekonomi och marknadsföring. Pratar såklart flytande spanska."


Jag inte riktigt ifall du pratar om Euro men jag antar det. Dessutom antar jag att du pratar bruto (dvs innan skatt)?

Jag kan prata om min erfarenhet i Madrid då jag bara har bott här. Hur som helst så får man högst löner i Madrid som är huvudstaden och i Barcelona. I resten av Spanien ligger lönerna lägre, men då är det ju också mycket dyrare i dessa städer (speciellt i Madrid som är jätte-, jättedyrt). Jag betalar t.ex. en hyra på 1000 Euro och då ingår inte varken värme eller vatten (som många ggr i Sverige). Fast jag bor i och för sig inne i city och har en lägenhet på 3 rum med 2 badrum och pool, garage och källarförråd. Min lägenhet är ett riktigt fynd här i Madrid.

Här kan du se vad hyrorna i Madrid ligger på: http://www.idealista.com/alquiler-viviendas/madrid-provincia/mapa

För att få ut 2500 i netto (dvs. efter skatt) så ligger årslönen på runt 50 000 Euro / år. I Spanien får man lön 14 ggr / år (extralön vid jul och en extra i Juli).

Jag har dåliga nyheter för dig...inom Medie och kommunikation eller ekonomi och marknadsföring så tjänar man inte dessa löner. En sådan lön som 50 000 Euro / år ligger i absoluta toppskiktet i Spanien (Madrid). De områden där du kan komma upp i en sådan lön är inom IT och ingenjörsyrken (t.ex. industri, arkitekt, fast det går inte så bra för dem nu då bostadsbubblan har spruckit). Inom IT så vet jag folk som jobbar för ett företag som finns i hela Spanien. De som jobbar i Malaga för detta företag tjänar 40% mindre än de i Madrid som arbetar för samma företag och utför precis samma jobb.

Vi har en kompis som är "ung" (30 år) och hon har lyckats inom Marknadsföring. Hon närmar sig den lönen du snackar om fast hon har ett tag kvar. Men hennes fall är typ ett på tusen (eller miljonen?!). Hon har pluggat företagsekonomi + en Master i marknadsföring. Hon var dock tvungen att arbeta i över ett år "gratis" som "becaria" (typ praoelev eller trainee) innan hon blev fast anställd på företaget som är bland det största telefoniföretagen i Spanien. Sedan hade hon turen att hon har på några få år fått bättre tjänster och med det högre löner. För de övriga "becarios" har det dock inte gått lika bra. Jag tror de var runt 20 stycken och endast 2-3 stycken fick fast anställning efteråt. Av dessa som jobbar kvar så tjänar ingen det hon tjänar.

Jag har en annan kompis som har jättelång erfarenhet inom Marknadsföring och hon var nån slags chef. Henne har det inte gått lika bra för. Efter ca 11 år på samma företag fick hon sparken pga krisen. Hon var arbetslös i över 2 år tills hon fick jobb igen (hälften av lönen och ett slavjobb, dvs. många timmar). Nu har hon fått sparken igen pga krisen, resten av avdelningen fick även de sparken. Hon anser att det är praktiskt taget omöjligt att få jobb inom Marknadsföring just nu (har pågått i ca 3 år eller mer).

Visst finns det såna jobb som du pratar om, men ärligt talat...de växer inte på träd. I dagens Spanien är det ganska orealistiskt att hoppas på att få en månadslön på 2000 - 2500 Euro efter skatt. De som tjänar sådana löner har oftast haft mycket tur.

Själv jobbar jag inom IT och det är nog där man tjänar som mest just nu. Inom IT finns det knappt någon arbetslöshet. I början om man är helt ny och kommer direkt från Universitetet, så får man nog räkna med låga löner ibörjan. Då menar jag riktigt låga löner (runt 12 000 - 15 000 Euro / år) om man har otur. Men detta vet alla om och i början inom IT så får man räkna med att byta jobb (byta företag) ofta för på så sätt så lyckas man få upp lönen. Har man jobbat ett par år och har lite erfarenhet så kommer man upp i 27 000 Euro / år innan skatt, dvs. ca 1450 Euro / månad efter skatt. Jag känner flera som är runt 28 - 31 år som tjänar runt detta och de har minst 2 - 3 års erfarenhet.

Jag skulle gissa på att en medellön inom IT ligger på runt 32 000 -34 000 Euro / år. Då bör du också veta att man brukar få extra förmåner här som t.ex. gratis eller billigare privat sjukvård. Samt alla brukar få som "rikskuponger" (dvs. luncherna betalda) som betyder runt 2000 Euro / år fritt från skatt.

Här finns en intressant webbsida där du kan räkna ut hur mycket din spanska lön blir efter skatt: http://www.calculatusueldo.com/calcula_tu_sueldo_neto.htm

Innan skatt: http://www.calculatusueldo.com/calcula_tu_sueldo_bruto.htm

På dessa jobbsidor kan du se vilka löner som erbjuds just nu:

http://www.infojobs.net/
http://www.monster.es/

Arbetslösheten i Spanien består mestadels av människor som inte har Universitetsutbildningar. De är de människor som tack vare bostadsbubblan innan krisen i Spanien lyckades få välavlönade jobb och hoppade av studierna eller inte ens studerade. Sedan hände det som vi alla vet. Bubblan sprack och dessa människor kommer nog aldrig mer få chansen att ens komma i närheten av de löner de en gång tjänade om de överhuvudtaget får jobb. De som har Universitetsutbildningar och är arbetslösa är de som står först i kön och som slåss om jobben (även de lågavlönade som de inte skulle ha tittat åt förr).

Det finns dock riktigt bra löner inom IT, speciellt ifall du arbetar för multinationella företag (behöver inte vara IT företag, men inom deras IT avdelningar). Det är alltid lättare ifall man dessutom kan olika språk och sedan skall man naturligtvis ha turen på sin sida och se till att man vidarutbildar sig hela tiden för att "utmärka" sig. Man ta kontakt med en "headhunter" (många gånger tar de kontakt med dig oftast via Linkedin) och då brukar man kunna komma åt toppjobben i och med att det ligger i headhunterns intresse att du skall bli anställd med så hög lön som möjligt. De får ju kommission på lönen du får (ej av dig, av företaget som betalar dem för att hitta dig).

För att ge dig lite hopp, så kan jag säga att jag tillhör de som har haft oerhörd tur. Jag har arbetat inom IT i Madrid i ca 9 år och har nu turen att tillhöra "toppskiktet" lönemässigt just nu. Fast då startade jag med skitlöner som låg på runt 15 000 Euro / år innan skatt (!). Men sedan gick det ganska snabbt för jag såg till att byta företag ofta och hade turen att en headhunter letade upp mig och letade upp de bästa jobben. Men om jag jämför bland mina kompisar (utländska och spanjorer) så är det nog tyvärr (bra för mig, men inte så vanligt för andra) jag som tjänar mest.

Till er som vill flytta till Madrid just nu kan jag bara säga att det bästa är nog att få jobb innan ni flyttar hit. Det allra bästa är nog att arbeta för ett internationellt företag i Sverige och sedan begära förflyttning. För att överhuvudtaget kunna "slåss" om de bästa jobben så bör man ju självklart prata spanska flytande + andra språk. Det är ingen idé att komma ned hit utan att kunna spanska längre tyvärr.

Men till er som drömmer om att komma hit. Studera och förbered dig och ge inte upp din dröm!


You may also like

3 kommentarer:

 1. Jättebra inlägg! Vet du ngt om hur det ser ut för läkare? Pluggar till läkare och har sedan barnsben drömt om en permanent flytt till älskade spanien när jag är klar med utbildningen.

  Ha en bra söndag!

  SvaraRadera
 2. Anonym: Gracias :-). Ingen aning tyvärr men jag skall kolla ifall nan vet.

  SvaraRadera
 3. Jag har några läkar-vänner, och är själv sjukgymnast, så vet en del;

  Efter grundstudierna (5-6 år) måste alla göra MIR-provet, vilket innebär att de under ett år bara studerar dygnet runt. Beroende på hur bra poäng man får i provet så kan man välja den specialistinriktning man helst vill (eller inte) och var man vill jobba. Även allmänläkare är en specialistinriktning. Under några (fyra?) år jobbar man på sjukhus eller liknande ställe, men under uppsikt av äldre läkare. Under den här tiden får man kring 1000€ netto/månad i lön. Efter denna period, då man är helt färdig läkare, stiger lönen, men inte till svenska nivåer. Det kanske rör sig kring 2000-3000€ netto/månad. Eftersom de kommunala läkarna oftast bara jobbar ungefär kl.8-15, passar många på att extrajobba privat på kvällarna och då tjänar de ihop en rätt så "svensk" lön.

  Alla läkare vill jobba kommunalt, eftersom lönen och villkoren är bättre än privat. De bästa läkarna brukar man hitta kommunalt (och samma läkare privat på kvällarna).

  Läkarna har det alltså rätt så bra, fast det finns även bland dem en del arbetslöshet. Men som utlänning kan det säkert vara lite komplicerat att få jobba i Spanien, främst eftersom jag antar att man måste göra MIR-provet. Men lycka till :)

  SvaraRadera