Att arbeta som läkare i Spanien...

/
5 Comments
Jag fick en fråga om jag visste hur det är att arbeta som läkare här i Spanien. Tyvärr har jag inte själv någon erfarenhet, men snälla Carina skrev en svarskommentar som jag publicerar här så fler kan ta del av denna information.

"Jag har några läkar-vänner, och är själv sjukgymnast, så vet en del;

Efter grundstudierna (5-6 år) måste alla göra MIR-provet, vilket innebär att de under ett år bara studerar dygnet runt. Beroende på hur bra poäng man får i provet så kan man välja den specialistinriktning man helst vill (eller inte) och var man vill jobba. Även allmänläkare är en specialistinriktning. Under några (fyra?) år jobbar man på sjukhus eller liknande ställe, men under uppsikt av äldre läkare. Under den här tiden får man kring 1000€ netto/månad i lön. Efter denna period, då man är helt färdig läkare, stiger lönen, men inte till svenska nivåer. Det kanske rör sig kring 2000-3000€ netto/månad. Eftersom de kommunala läkarna oftast bara jobbar ungefär kl.8-15, passar många på att extrajobba privat på kvällarna och då tjänar de ihop en rätt så "svensk" lön.

Alla läkare vill jobba kommunalt, eftersom lönen och villkoren är bättre än privat. De bästa läkarna brukar man hitta kommunalt (och samma läkare privat på kvällarna).

Läkarna har det alltså rätt så bra, fast det finns även bland dem en del arbetslöshet. Men som utlänning kan det säkert vara lite komplicerat att få jobba i Spanien, främst eftersom jag antar att man måste göra MIR-provet. Men lycka till :)
"

En kommentar från mig är att man bör kanske också tänka på att oerhört många spanska läkare åker till t.ex. England och till Norge för att arbeta. Där finns det tydligen mer jobb och lönerna är högre.


You may also like

5 kommentarer:

 1. Hej, jag kan tipsa om att det finns skandinaviska sjukhem vid kusten (Costa Blanca, och kanske andra ställen) och där behöver man ju skandinavisktalande läkare. Mer än det vet jag inte men kanske värt att kolla det? M.

  SvaraRadera
 2. Vilket toppensvar! Tack så hemskt mycket för hjälpen Carina och Marina! :) Än har jag några år kvar att fundera på vilket land jag vill hamna i. Om inte annat så får jag se till att spendera varenda lediga minut nere i älskade spanien :)

  SvaraRadera
 3. Tacka inte mig men tacka Carina och "Anonym" :-)))

  SvaraRadera
 4. Bra tips om skandinaviska sjukhem! Ska nog göra lite efterforskningar "på plats" nästa gång jag åker ner :)

  SvaraRadera