De bästa spanska skidorterna...

/
2 Comments

...hade jag tänkt skriva om för länge sedan, men sedan kom det ingen snö.

Snön kom, men så glömdes min lista bort. Nu äntligen kan ni få läsa min och sambon "el gatos" topp 5 lista över spanska skidorter.

Mina 5 spanska favoritskidorter:

1) Cerler
Ligger ute i tjotahejti och det är en väldigt jobbig bilväg med mycket kurvor som slingrar sig fram mellan bergen tills man kommer fram. Dalen, som är en av de vackraste i Spanien, är helt stängd och vägen med kurvorna är det enda sättet att ta sig dit. Tack vare detta så finns det knappt några turister = inga köer för att åka skidor!Pisterna är smala och branta och usla för snowboardåkare...tack och lov för det! Generellt så är inte denna skidort lämpad för nybörjare för alla backar tycks vara snäppet värre än på andra skidorter. Det spelar ingen roll ifall det handlar om gröna, blåa, röda eller svarta backar...de är alltid mycket svårare än någon annanstans. Maten är superb i hela dalen och det är traditionella maträtter som serveras. Bo dock inte uppe i Cerler ifall du åker hit. Det är helt dött på kvällarna. Boka nåt i byn Benasque som ligger nere i dalen. Den har ivarje fall en irländsk pub och några barer samt flera bra restauranger. 79 kilometer pister, inte den största men min favorit. Byarna här är nog bland det vackraste jag har sett i Spanien!


2) Baqueira-Beret Hit åker kungen och massa kändisar. Skidåkningen är helt okej, men du måste stå ut med snobbiga kärringar som har åkt dit för att visa upp sig i den nya pälsen och smutta på champagne eller snarare sagt spansk cava. Dalen är vacker och pisterna helt okej. Inte för lätta och inte för tråkiga. Här hittar du 120 kilometer utförsåkning. I byarna runt omkring kan du hitta traditionell god mat på olika restauranger. I Baqueira finns det till och med ett Pacha diskotek dit du kan gå ut och festa. Byarna runt omkring är vackra med fina stenhus. I Vielha har du även en Parador (ett slags hotell) med ett jättefint SPA där man kan simma ut till jacuzzin utomhus och ligga och titta upp på stjärnorna och ned på staden nedanför (Paradoren ligger högst upp på väg ned genom dalen).

3) Candanchu (+ Astun)
Om du har åkt till Candanchu så åker man även till Astun för de ligger precis brevid varandra. Här har jag haft roligt när jag har åkt, vissa backar var riktigt roliga. Tyvärr blandar jag alltid ihop dem för jag åker alltid till båda två.Du hittar totalt 84 kilometer (42 kilometer var) att åka på. Det jag inte gillar här är att husen är fula 70-tals byggnader och det är svårt att hitta bra restauranger som inte bara serverar pizza, pasta och hamburgare typ. Du kan alltid åka till staden Jaca på utflykt ifall det inte går att åka skidor nån dag. Dessa 2 skidorter lämpar sig bra för snowboardåkare. Du har nära till Frankrike också och precis på gränsen ligger det en bra restaurang (på franska sidan) som ej går att missa.


4) Andorra (Grand Valira) Hela 193 kilometer pister får du här. Vad kan jag säga om Andorra? Bra pister, mycket pister, lite för mycket snowboardåkare här i min smak. Här har du SHOPPING av främst elektroniska prylar och parfymer. Jag köpte mina skidor här minst 20% billigare än vad samma skidor såldes för just då i Madrid. Här hittar du även ett jättekänt SPA som heter Caldea.

5) Sierra Nevada Hit har jag åkt många gånger och här vann Pernilla Wiberg guldmedalj i vinter VM år 1996. Här finns det 102 kilometer skidåkning och min åsikt är att hela skidorten är perfekt för nybörjare. Breeeeeeda backar och inga träd ivägen och absolut inte speciellt branta. Helvetet på jorden just nu för mig, dvs. paradiset för snowboardsåkare.Har du tur med vädret så kan du se ända till Afrika (Marocko) från vissa pister. Det som är bra att du har Granada i närheten dit du kan åka och äta middag samt besöka staden nån dag ifall det inte är bra skidväder. Förr fanns det mycket barer och uteställen och mycket drag. Nu är jag äldre och då var jag mycket yngre så jag vet inte om jag skulle gilla de ställena just nu...

Sambons spanska favoritskidorter:

1) Cerler

2) Andorra (Grand Valira)

3) Baqueira Beret

4) Candanchu

5) Sierra Nevada (fast han ville egentligen hellre ville välja Franska Pyreenerna istället för ännu en spansk skidort...)

Läs mer om spanska skidorter här:www.nevasport.com


You may also like

2 kommentarer:

  1. Bra lista! Maken vill absolut åka till Sierra Nevada, vi var i Granada i höstas och det är ju fin väg från Madrid.

    SvaraRadera