Aftonbladets Madrid guide ger mig kalla kårar...

/
5 Comments
...när jag läser beskrivingen av den.Det står nämligen följande där:

"Oavsett varför man fångas av Spaniens huvudstad så upptäcker man rätt snabbt att tiden här inte räcker till. Det finns ju så mycket att se och göra! Praktfulla museer, läckra krogar och tapasbarer, flamencoklubbar, prisvärd shopping, tjurfäktning, världens bästa fotboll – och så det hämningslösa nattlivet. Så skriver Thomas Gustafsson, journalist och författare till flera fackböcker om Spanien, i inledningen av resguiden till Madrid."

Snacka om att göra reklam för de typiska fördomarna om Spanien. Vem sjutton går på tjurfäktning här i Madrid nuförtiden? Gamla cigarr-rökande gubbar kanske, tillsammans med japanska turister. Jag känner inte en enda Madridbo under 60 år som går på tjurfäktning. Jag känner dessutom ytterst få över 60 som överhuvudtaget går på tjurfäktning och ingen av dem går regelbundet.

Flamencon då. Ja, jisses...den enda jag känner i Madrid som gillar att gå och se på såna föreställningar är en kompis till mig. Hon går dessutom på en kurs i flamenco för att lära sig att dansa. Gissa varifrån hon kommer? Jo, hon kommer från Tyskland.

Kära Madridguide-skribenter, "¡Despierta ya!" Vakna upp nu! Vi lever faktiskt på 2000-talet. Madrids tjurfäktnings-och flamencoepok är över. Egentligen har flamencon aldrig riktigt existerat i Madrid utan det är de från södra Spanien (Andalusien) som har öppnat dessa ställen eftersom de tycks längta hem. Det finns faktiskt fler jazzklubbar i Madrid än det finns flamencoklubbar.

Om ni vill läsa en Madridguide utan de typiska fördomarna så hade resemagazinet Escape 360º med en 32-sidors guide samt en artikel om Madrid på 5 sidor i deras nummer 6 2012, utgåva 61.
Jag hade nöjet att guida de jättetrevliga tjejerna från Escape 360º runt i "mitt Madrid" en dag. Vilket betyder tapasvandring.

Här kan du läsa deras Madridguide online, som inleds med orden:

"Flamenco, salsa, matadorer och tapas är i de allra flesta fall vad man förknippar Spanien och Madrid med. Bortsett från det sistnämnda kunde detta inte vara mer fel. Flamencon anses sedan länge blasé och tjurfäktning är ett nöje som endast äldre herrar med en cigarr i mungipan hänger sig åt."


You may also like

5 kommentarer:

 1. Ja, den där tröttsamma beskrivningen som inte alls känns som Madrid (inte för mig i alla fall) hänger i. Och flamenco ser man som sagt i Andalusien. Sevilla till exempel.

  SvaraRadera
 2. Alfonso en Suecia12 februari 2013 22:29

  Si es que para ver flamenco hay que ir a Jerez, esta clarisimo!
  Pero para toros Madrid! Que plaza tan bonita y que ambientazo con la mezcla de turistas y viejunos. Ademas que te puedes tomar un gin tonic mientras ves la corrida, que lujazo :)
  Aprovecha y la proxima temporada pasate por Las Ventas que es muy barato y se pasa buena tarde

  SvaraRadera
 3. Oh! Om jag nån gång kommer till Madrid (något jag drömt om läääänge) ska jag absolut se till att få tips ifrån dig. I love tapas!!!

  SvaraRadera
 4. Borde vi inte flera av oss som vet vad Madrid är (och kan svenska) skriva till AFtonbladet och berätta för dem att de är ute och cyklar? De som skriver sådana artiklar är bara guiris som inte fattar något, men skriver som om de visste allt om staden.

  Jag minns ett mycket gammal tvprogram där de visade Madrid, de bara filmade Puerta del Sol och Gran Vía, och det var Madrid det!!! Och programeledaren klagade på den spanska maten, som inte var lika fint som fransk mat, och översatt fast han kunde bara lite spanska.

  M.

  SvaraRadera
 5. Casa Annika: Skönt att höra att nan som inte bor i Madrid men som har varit här tycker likadant och inte alls har den bilden av Madrid som Aftonbladet ger :-)

  Alfonso: Esto huele a que no eres gato autentico...;-P

  Mikaela: Tips och jag tar naturligtvis gärna med dig pa en tapasrunda saklart! Och en löprunda efterat! ;-)

  Anonym: Ha, ha...ganska bra ide. Man blir ju sa himla sur när de skriver strunt om underbaaaaaraaaaa Madrid! ;-) Brukar inte ni läsa i guideböcker vad sjutton de skriver om era hemstäder (i mitt fall Stockholm) för att kolla vilken bild de ger? :-)

  SvaraRadera