Hyra lägenhet i Madrid - en djungel...

/
0 Comments

...som är oerhörd svår att ta sig fram i.

Det är inte svårt att hitta lägenhet. Det finns massor av webbsidor där privatpersoner eller fastighetsmäklare annonserar sina lediga lägenheter. Här har du olika exempel från de allra största och mest välkända:


Idealista

Segundamano

Yaencontre

Fotocasa

Det som försvårar det hela är de krav som ställs för att du skall få hyra lägenheten.

Det som brukar efterfrågas är:

--> nómina

= lönepapper (eller vad det nu kan heta på svenska). Det är pappret du får varje månad med uppgifterna om din lön. Den som skall hyra ut till dig vill oftast se dina nóminas för minst 2 månader tillbaka för att försäkra sig om att du har en fast inkomst.

--> fianza

= är en garanti som du ger till lägenhetsägaren. När ert hyresavtal är avslutat så kontrollerar ägaren att lägenheten lämnas tillbaka i bra skick, de reparationer (ifall ni har förstört nåt, vanligt användande av lägenhet räknas ej in) som utförs betalas ur denna garanti. Summan brukar vara 1 - 2 månaders hyra. Enligt lagen skall en månads hyra förvaras som garanti.

I Madrid skall den som hyr ut detta sätta in detta hos el Instituto de la vivienda de Madrid (IVIMA). Den "fianza" som sätts in här är en garanti för dig. Lägenhetsägaren kan inte göra av med dessa pengar utan det är Madrids kommun som har hand om detta tills ert hyresavtal är avslutat. Om du inte har förstört nåt så är det meningen att du får tillbaka hela den "fianzan" som du har betalat.--> aval bancario

= ett borgensavtal (en bankgaranti) mellan dig och fastighetsägaren. Detta betyder att du måste sätta in en viss summa pengar på banken som du sedan måste betala räntor på. Detta blir som en säkerhet för den som hyr ut till dig. Du har betalat in på banken och ifall du inte betalar hyran finns dessa pengar (banken går i borgen för dig). Summan brukar vara 6 månaders hyra och upp till 1 års hyra! Var försiktig med detta...pga räntorna så höjs ju dina månadskostnader vilket betyder att din hyra nu har höjts per månad.. Vi brukar totalvägra att betala detta och istället förslå att man betalar 3 månaders hyra i förskott eller dylikt. Då behöver du ju inte betala någon ränta på pengarna.--> mes de alquiler a agencia

= fastighetsmäklaravgift (en månads hyra till mäklarbyrån). Visst är det jobbigt att leta lägenhet och behöva ringa samt gå och titta på dem? Men är det verkligen värt att betala en mäklarbyrå en månads hyra? Fastän du inte har bett en mäklarfirma att leta upp en lägenhet till dig så kan du råka ut för dem ändå. Var försiktig med annonserna som du ser. Oftast så står det inte något om denna avgift men det är lätt att gissa vem som skall ha detta. Ifall det står particular så betyder det att det är en privat ägare. Annars brukar det stå mäklarfirmans namn eller loggo vid ordet profesional. Om du svarar på en sån annons och vill hyra den lägenheten så räknas det som att de har hittat den till dig trots att du har slitit och gjort grovgörat själv...Olika expempel på kontrakt:

Exempel 1 (från Madrids kommun)

Exempel 2 (från Idealista)

Lagen som omnämns i kontrakten är denna (rättigheter och skyldigheter vid lägenhetsuthyrning)

Mer information (på spanska)

Om du tänker komma till Madrid under en viss tid för att studera eller dylikt så rekommenderar jag dig inte att hyra en hel lägenhet. Förutom att det är svårt att få hyra (pga allt som behövs i pappersväg) så är det oerhört dyrt! För dig är nog en lösning att hyra ett rum i en lägenhet. De flesta webbsidor som jag har listat ovan har även annonser för att hyra rum, men en webbsida som enbart ägnar sig åt sådant är Easypiso. Där kan du inte bara se foton på rummet som hyrs ut utan även på de som bor i lägenheten. De beskriver oftast sig själva och även den de skulle vilja hyr rummet. Jag har en kompis som hyrde ut rum i sin lägenhet via denna webbsida och det funkade bra för honom. Han delade sin lägenhet med folk från olika länder i Europa och var jättenöjd.Hoppas att detta inlägg hjälper dig som söker boende i Madrid lite grann. Lycka till i din jakt i lägenhetsdjungeln i Madrid!


You may also like

Inga kommentarer: