...på riktigt. Men det gör inget Madrid, jag älskar dig ändå!

...som är vackra att se på hemma hos min kompis. 
...när den är som bäst hittar du hos en av mina vänner.
Min vän bor utanför Madrid i ett gammalt, nästan 100 år, stenhus som hon har inrett själv. Jag fick en smärre chock när jag klev innanför dörren. Allt var så vackert och personligt. Fullt av detaljer överallt. Väldigt ospansk inredning tyckte jag. Ivarje är jag inte van att se en sådan inredning hos de jag besöker. Vad tycker ni? Visst är det fint?






...existerar inte riktigt, så jag får se till att jag skapar ett. 

Sånt sysslar jag med just nu förutom att jag försöker bli frisk från en förkylning eller influensa som jag fick i present av arbetskamrater. Ni vet, de som har små barn hemma som just börjat skolan och så blir barnen sjuka. Föräldrarna stannar hemma med dem, sedan blir de själva sjuka, men envisas med att dyka upp på jobbet och smitta ned resten...mig!!! Ok, de kan inte ha det lätt, men jag har ingen lust att vara sjuk...

...i September månad!

Sambon råkade gå förbi en affär som hette Mantequeria Alemana, som visade sig sälja tyska produkter. Han kom hem med några "få"...

Här hittar ni deras hemsida: http://www.mantequeriaalemana.com
...kryllar det av pga av krisen. Stackarna jobbar för svältlöner och många (i de flesta fall) för ingen lön alls. Fast på mitt företag får de tydligen ganska bra betalt. De betalar tydligen de bästa lönerna i Madrid som man kan få som praoelev. 

Idag var jag och åt lunch med en tjej som jobbar som praoelev hos oss. 

Eller praoelev, heter det så på svenska egentligen? "Intern", på engelska och "becario" på spanska. Hur som helst så åt jag med denna jättetrevliga tjej för hon hjälper mig att organisera ett "after work" för ca 300 personer.

Jag är som sagt en "culo inquieto" (rastlös rumpa som man säger här) och har många järn i elden på min fritid, men även på jobbet. Jag jobbar med IT, men förutom mitt vanliga jobb jag gör där ordnar jag med olika "quedadas" (träffar). En är tyskaluncher där vi går med en tysk för att öva på tyska (vi som kan). Sedan organiserar jag tapaskvällar med "networking" (typ vi lär känna varann och hjälper varann, speciellt de som är nya) för dem på jobbet som ej har spanska som modersmål, dvs. utlänningar. Vi bjuder även in spanjorer, så det blandas mer. Det har gått så bra och blev populärt hos företagsledningen att vi fick en budget för det, ca 15 000 Euro förra året. Vi fick en ny budget till nästa år också. Nästa steg är att bjuda in alla på jobbet, runt 300 pers. till nåt att dricka efter jobbet. 

Det är alltså det jag har gjort idag, planerat inför "afterworken", ja, förutom att jobba som vanligt då. I mitt "riktiga" liv som jag brukar säga...

...är ost. Ja, OST.

Jag såg ett intressant reportage på TV häromdagen, programmet heter "Equipo de investigación" (undersökningsteamet). "Contrabando de comida" hette avsnittet (matsmuggling) och de berättade om hur snabbköpen och livsmedelsaffärerna förlorar mer och mer pengar pga allt snatteri. Snatteriet har ökat markant på sistonde (pga den ekonomiska krisen och arbetslösheten) och det som stjäls mest över allt annat är ost. Speciellt de ostar som är förpackade som "halvmånar" (se bilden ovan). Det är tydligen lätt att stjäla och gömma i kläderna och ganska dyrt så snattarna tjänar på det när de säljer vidare osten.

Det existerar speciella "trafficker" som köper upp den mat som snattarna stjäl och sedan säljs denna mat vidare till vanliga människor på gatan (hemmafruar etc.). Man kan göra en beställning av en särskild produkt hos den som snattar och så tar det ett tag sedan har de "levererat" detta till dig. Det är till och med såpass organiserat att det existerar illegala "matvaruaffärer" i vanliga lägenheter dit folk går och handlar. Illegala marknader uppstår på vissa ställen ute på gatan och de som säljer maten har sin speciella plats för sitt försäljningsstånd. Olika maffior sköter dessa.

Livsmedelsaffärerna ringer inte ens längre till polisen ifall de tar fast en snattare. Varför? Jo, de förlorar bara tid. Polisen kommer, papper måste fyllas i, gå till polisstationen för att efter en timme så har snattaren släppts ut och är tillbaka i affären för att stjäla.

Här i Spanien finns det en lag om "hurto" (stöld) som säger att det räknas inte som ett brott ifall man stjäl något utan att använda våld eller hot mot personer och värdet av det stulna är under 400 Euro. Detta börjar bli ett enormt problem i Spanien för samma sak gäller med ficktjuvarna i metron. Stjäl de din plånbok utan våld och värdet är mindre än 400 Euro, så spelar det ingen roll ifall de har blivit fasttagna av polisen. De är ute igen efter en halvtimme - timme.
...är ibland den lättaste och bästa.
...är nu avklarad!!! 

Vilka nerver... Min gamla skruttbil har nu sina skavanker som sagt, men i krig och bilbesiktningar är alla medel tillåtna! Jag körde med den blonda, dumma bimbo (fast trevliga) versionen, därav klädseln (bimbo alltså, inte pga trevliga).

Jag klädde mig som en "puta poligonera"...(hm, föredrar nästan att inte översätta den biten, he, he. Men, men, det betyder typ industriområdeshora).

Hur som helst så gick den igenom och blev godkänd trots att varningslampan lyser (underredet?, transmission på engelska tror jag att det är, dvs. det som styr hjulen). Killen t.o.m satte sig i bilen och körde in den själv! Med andra ord, "se hizo el sueco" (han spelade svensk, typ göra sig dummare än vad han är eller låtsas att man inte förstår). Muchas gracias för det!!!


...enligt hon på Tv nyheterna som presenterade vädret. Bara runt 22 grader på många ställen idag. 
...är ett kapitel för sig här i Spanien.

Annika i Sevilla beskriver träffsäkert vilka situationer som kan uppstå när man inte vet de "outtalade" regler som gäller för vett och etikett i hissar.

En av reglerna är att man skall alltid fråga de andra medresernärerna om vilken våning de skall till och sedan trycka in deras våning först innan man trycker in sin egen (ifall du går in först i hissen eller står närmast knapparna). Sedan har vi det här med att kvinnor går in innan männen. Spanska män är "caballeros" (gentlemän).

Jag lyckades alltid göra bort mig förut. Fast nu har jag lärt mig! Fast på jobbet lyckas jag alltid glömma att killarna står och väntar på att du skall gå in först, det spelar ingen roll ifall de redan är 5 stycken som står där innan dig. Du får ändå gå in först. Detta har jag dock tendensen att glömma bort då de är jämnåriga...och de väntar och väntar tills jag slutligen går in, stackarna. Det är lättare att komma ihåg när det är äldre män, tycker jag.

Sambon blev för svensk under de åren vi bodde i Sverige. Han går in först i hissen, han håller knappt upp dörrarna för mig när han går in först, he, he. Detta kan vara farligt när man vänjer sig på jobbet att alla håller upp dörrarna för helt plöstligt står man där med dörren på näsan när man är med sambon. Hans ursäkt brukar vara att i Sverige är de jämställda och han lever efter den normen. Kvinnor och män är likadana med samma rättigheter och ansvar.

En annan sak man gör i hissen här i Spanien är att man hälsar på varandra i hissen (på jobbet och grannarna hemma typ, fast det kan ske på andra ställen också). Madridborna är dock ganska osociala av sig eller blyga kanske? Kanske inte lika mycket som en svensk men ändå. Jag är nog väldigt osvensk för jag hälsar på allt och alla och ve och fasa i hissen på jobbet kommer jag alltid på nåt att säga, några meningar eller nåt skämt. Sambon kör den svenska versionen och kollar noggrannt i titthålet i dörren innan han går ut så det inte är några grannar vid hissen utan fritt fram. Är vi någon annanstans börjar han gå långsammare så vi inte hinner fram till hissem, he, he... Ombytta roller hos oss. Han verkar vara mer svensk och jag mer spansk eller jag kanske är mer än spansk (latinamerikansk?) för de Madridbor jag känner är nog inte riktigt lika pratglada som jag...(eller har den mundiarrén som jag har).
...här i Madrid idag. 

Jag gick en snabb runda i Retiroparken och den var proppfull med Madridbor som tycks vilja ta vara på de sista sommardagarna och kvällarna. Snart kommer hösten, men än så länge njuter vi av sensommaren. 

...och idag var det sista gången för i år. 

Poolen stänger nämligen i dag för gott (för denna sommar). Lika bra det, vattnet börjar bli för kallt nu. Solen lyser inte lika länge på det...

...kväll verkade det som.
Mycket folk på gatorna och i barerna. Vädret är fortfarande bra och kvällen var riktigt varm. Jag hade bara kjol och en topp på mig och tyckte att det var varmt. Jag är ganska frusen av mig, så tyckte jag det var det nog ganska okej värme.
Finns det något bättre än Madrid på kvällen och alla dessa människor överallt? Jag älskar verkligen att strosa runt och kika (glo kanske andra skulle kalla det) på folk.

...är friterad torsk.
Denna munsbit kallades förr för "soldadito de Pavía" för torskbiten serverades med röd paprika på i remsor och då liknade den just de kläder soldaterna bar under slaget vid Pavía som på den tiden tillhörde Spanien.

Nu för tiden serveras den oftast utan paprika, men den är lika god för det. Du beställer en sådan genom att be om en "una tajada de bacalao" (en bit torsk). Bästa stället för att göra detta på är naturligtvis den klassiska baren La Revuelta som ligger vid Puerta Cerrada (i närheten av Plaza Mayor och där Cava Baja gatan, La Latina, börjar) på gatan Latoneros. Det mest typiska är att gå hit på en Söndag innan lunchen. Det gör de riktiga "madrileños" (Madridbor).

Här kan ni se en video med två mexikaner som besöker just denna bar och intervjuar ägaren, Don Santiago, som aldrig ger ut sitt recept. Torskbitarna görs med "mucho amor y mucho sacrificio" (med mycket kärlek och offringar) enligt ägaren.

...mot Almeria igår!!!!!

Vi som var där dog nästan av värmeslag för matchen började klockan 16:00 och solen sken rakt på oss...

Jag drack 3 flaskor vatten och var nere på toa och hällde kallt vatten på nacken osv.

Jag och en av mina kompisars döttrar, 15 år gammal på fotot. Fy fan, jag minns fortfarande då hon började gå på matcherna som 4-åring och satt bakom oss och drog i min sambos hästsvans hela tiden. Jag svär för att jag har blivit så himla gammal att mina kompisars ungar är i tonåren...




...för mer stressad middag har jag sällan varit med om. 

Servitörerna hade eld i baken verkade det som och kockarna jobbade ännu snabbare. Vi åt middag i Fredags på ett tapasställe som är en mix av 4 olika ställen med olika miljöer. 

Detta ställe heter La Posada del Dragón och ligger på calle Cava Baja. Vi åt på La Antoñita och maten var god. Moderna tapas, dvs. traditionell mat fast mer uppfinningsrik när det gäller hur den serveras. Tyvärr så gick allt alldeles för snabbt och servitörerna sprang runt som skållade råttor. 

Vi kände oss riktigt stressade och hann inte ens koppla av. Dessutom fick vi in maten så snabbt att vissa rätter hann kallna för vi hann inte äta upp rätterna som serverades innan. Vi åt fyra olika tapas och drack 2 öl var och var klara redan efter en timme! Så nu vet ni det, gå inte till McDonalds ifall du har bråttom utan gå hit istället...



Fast hon kallas inte för Ana Botella längre utan för Annie Bottle (Engelska versionen av hennes namn och efternamn. Efternamnet betyder just flaska på spanska)...








Här kan ni läsa mer om varför hon är så populär just nu...
...men mest av allt garvar de åt Madrids borgmästare, Ana Botella. 

Hennes typiska spanska uttal när hon pratade på engelska under hennes "fantastiska" tal häromdagen inför IOC (den olympiska kommitten) sprids nu för fullt i Spanien. 

Den största guldklimpen just nu som uttalades på hennes "spengelska" är meningen "...there is nothing like a relaxing cup of cafe con leche at the Plaza Mayor". 

Alla spanjorer tycker att hon var riktigt pinsam för hennes usla engelska, fast i samma andetag medger de att de pratar just så...

Denna mening om kaffet upprepas just nu överallt, på radion, i speciella mixade låtar, videor, barskyltar och på våra jobb i fikarummen.


Denna skylt hittar du på mitt jobb:

En för Atletico fans:
...fick jag den!!! 

Nya IKEA katalogen alltså. Det är nog bara de som är födda i Sverige som känner samma förtjusning när nya katalogen anländer och som riktigt förståååååår hur det känns att få bläddra igenom den för första gången. Eller är det bara jag som är knäpp? 

Ingen spanjor går och väntar på den och skall jag vara ärlig, så vet bara sambon hur jag känner. 

Spanjorerna tycker fortfarande att IKEA möbler är billigt, komplicerat skit som de aldrig lyckas montera rätt och som det alltid fattas en skruv till. 

Jag kontrar förnärmat med att det är en "test de inteligencia" (intelligenstest) och att jag minsann ALDRIG har varit med om att det fattas en skruv...(fast det har ju hänt, men bara en gång!). 

Hursomhelst så blir det fler och fler spanjorer som kommer över till den "mörka sidan" och börjar gilla IKEA och inser fördelarna. Det går sakta men säkert. Nu köper de flesta inte jättedyra, mörka möbler till lägenheten som de flyttar in i direkt efter bröllopet och som skall hålla hela livet ut...

...med stresshantering! Vilket betydde att vi fick "boxa av oss", få massage i en speciell massagefåtölj och "leka" med wii.

På jobbet försöker de att få oss att bli mer hälsosamma, så de har olika grejer på gång varje dag för oss anställda denna vecka. Igår vägdes det och mättes en massa, t.ex. kroppsfettet. 

Mitt resultat efter ca 3 månaders stillasittande pga min sjukskrivning var att jag är smalare än på väldigt, väldigt länge och väger mindre, men har ett kroppsfett på 29,6%! Jag var enligt deras uträkningar överviktig!!! 

Jag vägde 54,4 kg med kläder och skor på, så man kan dra av typ nästan 2 kg. Jag är kort i rocken, bara 161 cm, men kom igen...överviktig?!! Läkaren var lite paff och trodde att det mest handlade om att mina muskler har försvunnit och det har blivit fett istället... Han ville göra om testerna nästa vecka för även blodtrycket visade ganska galet resultat, 150/85 eller nåt sånt. Det skall bli intressant att se vad det blir nästa vecka.



...och vad är bättre än en snabb runda i parken? Gåendes...än kan jag inte springa, men jag kan ivarje fall gå snabbt! 

...efter helgens förlust, då OS 2020 gick till Tokyo. 

Tack och lov hade en av praoeleverna bakat en jättegod osttårta som vi tröstar oss med medans vi kritiserar Madrids borgmästares tal på "Spanglish". 

Hennes, Ana Botella, tal kommer att gå till historien som en av de mest pinsamma pga urusel engelska... Hon kan inte engelska utan hon hade lärt sig allt utantill.

"...There is nothing more relaxing than a cafe con leche at the Plaza Mayor."

Video på Youtube här: http://youtu.be/TxYtpnfX6pM

Vi drömmer, längtar och hoppas här i Spanien att Madrid inte längre bara skall omnämnas som Madrid utan Madrid2020...


...,den om de Olympiska spelen i Madrid 2020!!!

Imorgon får vi veta om det istället för en dröm blir till verklighet. Klockan 16:00 kommer beslutet som den internationella olympiska kommittén tar.

Madrids officiella hemsida för denna kandidatur: http://www.madrid2020.es/

Vilka nerver...

...kolla in vad jag fick i present från företaget jag jobbar på! Spanskt vin och fin-fin olivolja.


Jag vill också!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
...existerar ännu.

Jag chattade (jag jobbar hemifrån idag så det blev via en chatt) nyss lite snabbt med en kvinnlig jobbarkompis som har två barn. Hon berättade glatt om sin helg. Hon och hennes man hade blivit hembjudna till några kompisar där det var ett annat par inbjudna. Min jobbarkompis är lite över 40 år gammal och så här beskrev hon dagen ute hos kompisarna:

"nosotros el sábado fuimos a El Escorial a casa de unos amigos
a pasar el día
paella, piscina, sobremesa.... 
los chicos puro y todo...
y las chicas "cotilleando" y con los niños
¡tipical! spanish!!!!"

(I Lördags så åkte vi till El Escorial till våra kompisars hem för att spendera dagen där. Paella, pool, "sobremesa" (när man sitter kvar efter lunchen vid bordet och pratar längeeee, oftast med en drink eller likörer)... Killarna rökte cigarr och allt... och tjejerna "skvallrade" och var tillsammans med barnen. Typiskt spanskt!!!!)

V A D?!!!! Ibland blir jag trots alla mina år i Spanien lika förvånad som om det vore första gången jag såg något sådant. Jag lyckas ju tydligen att leva i min egen omedvetna bubbla tack vare att min spanska sambo "el gato" inte alls är typisk spansk...

Ett annat exempel på ett "typiskt spanskt" beteende är när jag och sambon var över hos några kompisar och hälsade på över dagen (inte i Madrid utan i Portugal, de är dock spanjorer). Vi gick ned till stranden med deras döttrar. Vi han knappt komma dit och så sade vår manliga vän till min sambo: "Kom nu "el gato" så skall jag visa vänstra delen av stranden vid hamnen och så" och så stack de iväg och var borta i nästan 2 timmar medans vi kvinnor blev kvar med hans döttrar.

Samma visa upprepades efter lunchen. Vi kom tillbaka till stranden och vår manliga vän sade att han ville visa den högra delen av stranden och klipporna denna gång. Nu sprang hans yngsta dotter efter dem och ville följa med sin pappa och han vände sig om med en uppgiven syn och började säga saker som "gå tillbaka till mamma ni skall ju bada det kommer bli mycket roligare" och "mamma kommer att köpa en bulle till dig". Dottern kom till slut tillbaka med en ledsen min. Efteråt berättade min sambo att vår kompis hade sagt till honom "jag känner mig lite elak för att jag skickade tillbaka henne, men det blir trevligare för oss så". Där på stranden blev vi kvinnor kvar för att "cotillear" för det är väl det riktiga kvinnor ägnar sig åt?

En annan hade ju kunnat tro att vår manliga kompis ville sticka iväg på stranden och smygglo på toplesstjejer tillsammans med min sambo. Min sambo behöver inte smyga iväga för att göra sånt för jag brukar högt och tydligt förvarna honom om det kommer nån tjej med snygga bröst "kolla in tjejen, vilka bröst hon har!" + att snyggaste bruttan med topless (jag, såklart!) oftast ligger brevid honom på stranden, hö, hö. Tydligen var det inte så att kompisen kollade in nån utan han ville bara ha ett "vanligt manligt" snack med sambon...

Vid ett annat tillfälle när jag och en kompis var och hälsade på en jobbarkompis som precis fått barn (i Juni), så reagerade jag också över "typiskt spanskt manligt" beteende. Vi var hemma hos henne med bebisen, medans hennes man tog hennes andra son och åkte till poolen. Vi kom dit lite senare och när vi kom fram till poolen satte vi oss på handukar brevid hennes man som satt ned och snackade med kompisar. Min kompis och vi två tjejer hade inte setts på över 3 månader och nu äntligen var vi tillsammans igen. Min kompis ger sin man bebisen som sover lugnt. Hennes man sitter där lugnt med bebisen i famnen och vi tre tjejer kan prata lite högre och skratta utan att vara rädda för att väcka bebisen. Efter max 10 minuter kommer hennes man med bebisen (som fortfarande sover) och försöker ge tillbaka bebisen med ursäkten om att han har börjat klagat (bebisen alltså) och att hon borde ge honom bröstmjölk... "Men han sover ju och är jättelugn. Han har dessutom redan ätit 3 ggr på den korta tid vi inte har setts", svarade min kompis. Hennes man gick tillbaka till sina kompisar, men det tog ungefär 10 minuter tills han ändå hade lyckats lämna över bebisen till min kompis som lade honom på handuken där han lugnt sov vidare... Min kompis brukar alltid säga att hennes man hjälper henne 50% med ungarna hemma. My ass...., säger jag.

I Sverige tycks ni ha andra problem nuförtiden än att killarna är för "machos"...:
http://blogg.tara.se/katerina-janouch/2013/06/10/soderhipstern-sexualiteten-och-relationsfobierna-3-0/