...som är orsaken till våra läckage hemma hos oss.

Första gången de var här tog de fram hammaren och bankade hål i väggen utan någon förvarning alls... Den gången fann de ej orsaken till läckaget utan gick med orden om att försäkringen måste skicka nån att värdera innan de bankar hål på fler ställen.

Det tog försäkringen 2 veckor att skicka nån för att kolla. Hon som kom trodde att det kunde vara duschen som var orsaken. Hm, okej...jag kan hålla med om att kanske den i vardagsrummet, men inte den till sovrummet.

Efter att ha väntat i mer än 2 veckor på att försäkringskvinnan avslutat sin rapport så dök äntligen rörmokarna upp igen idag. De passade på att slå sönder lite mer och trodde att försäkringskvinnan kanske kunde ha rätt. Vaddå tro?! Det är väl de som är specialisterna???

Jag försökte få dem att kolla garderoben i hallen och sovrummet som inte ligger mot duschen men de var helt övertygade om att duschen var orsaken. Allt detta var de övertygade om utan att använda fuktmätare eller andra verktyg.

Kan det ha att göra med att försäkringen ej täcker ifall orsaken till läckaget är duschen kanske...?

Nu har de stuckit och sagt att vi inte får duscha och allt måste torka. Sedan skall duschen fixas (ej av dem dock) och sedan kan vi ringa dem så täpper de till hålet i vardagsrummet och målar ute i sovrummet.

Vad händer med garderoben då?, undrade jag.

Skall ni inte bryta upp väggen där som är av trä för att försäkra er om att det är duschen som orsakar detta? Garderoben måste ju bytas ut dessutom för det stinker ju mögel dessutom..., tyckte jag.

Nej, nej, det behövdes inte. I och med att allt kommer att torka så kommer det att sluta lukta, ansåg de.

För att göra en lång historia kort: SPAIN IS DIFFERENT!

Vilken tur att vi hyr denna lägenhet och inte behöver stå för några kostnader...

By the way...det råkar inte vara någon som hyr ut en 3 rummare med garage, pool och källare inom M:30 (motorvägen), under 1100 Euro...?


...blev det med ett SPA besök direkt efter jobbet med min jobbarkompis "Ainatt".

Vi var på ett urban SPA som de brukar kallas. Låter fint men betyder att det är skitlitet...

Hur som helst så njöt jag ivarje fall av att få slappa i bassängen med alla de olika vattenstrålarna som var perfekta för min nacke. Vi var på Aguaimas. Det var litet, men det var ivarje fall väldigt rent. Dock så saknade jag finsk bastu!

Jag kan rekommendera ett annat SPA som jag var på ibland förr i tiden. Det heter Más que Agua. Där har de SPA besöket och sedan kan man få massage direkt efter för 32 euro (10 minuters massage), 44 euro (20 min massage) eller 54 euro (50 min massage). När jag gick förr brukade de ha olika erbjudande och då var alltid SPA + 20 min massage billigare än nu. De kanske har billigare erbjudande nu då och då? Att först vara i SPA:t och sedan få massage direkt efter är något som jag skulle beskriva som himmelriket...

På kvällen blev jag en hurtbulle och åkte ut till San Sebastian de los Reyes. Där sprang jag ett nattligt lopp på 5 km tillsammans med "Dulcinea" och den här filuren:


Thor heter han och fast det var hans första lopp så skötte han sig exemplariskt. Jag var så stolt över honom då det var jag som höll i kopplet och mig han sprang med. Fotot är gammalt och nu är han en stor, väldigt stor och stark hund! Jag trodde att han skulle dra iväg med mig men han skötte sig!

Middagen, som bestod av bratwurst och öl, intogs på Oktoberfest (ja, i Maj och i Spanien!) i San Sebastian de Los Reyes.

En härlig Fredag med andra ord...

...inte i helgen! Så äckligt som det måste vara...


Vi åt däremot lamm som tillagats i ugn. Allt smakade underbart. Morcilla (blodkorv) är ju som sagt en av mina favoriträtter, men bara den från Leon. Jag måste dock säga att morcillan i Aranda de Duero var riktigt god den med. Den har både lök och ris. I vanliga fall brukar det ju vara antingen eller. Allt var gott på restaurangen som heter Mesón el Roble. Till och med salladen som bara bestod av salladsblad, tomater och lök smakade som rena rama himmelriket. Det var minsann inte den vanliga vattniga tomaten som man köper här i Madrid.


















...i Aranda de Duero som ligger i vinområdet Ribera del Duero.

När vi blev sambos officiellt förra året så fick vi en vinprovningskurs i present + guidad visning i medeltida vinkällare + 2nätter på 4-stjärnigt hotell (Hotell Villa de Aranda) + typisk lunch (en 3-rätters meny med lamm som huvudrätt) på restaurange Mesón El Roble av våra vänner "La Austuriana" och "Patxi".

Vi var lite tveksamma ifall vi skulle gilla hela grejen med vinprovningen (speciellt i grupp med en massa andra människor), men vilken grej!


Jag tyckte det var jättekul och lärde mig massor. Vi fick lära oss att vin har mellan 800 - 1400 olika aromer och för att underlätta skulle man dela upp dessa i 5 olika. Sött (fruktigt eller blommigt), torrt (nytt trä, typ IKEA-lukt som hon sade eller gammalt trä eller kryddigt), mineral (luktar nycklar eller metall), djur (luktar skinn, läder eller kissaktigt), lactico (hm...blir som mjölkigt på svenska?). Vi fick lära oss att man först skall titta på vinet (färgen, "tjockheten" osv.), sen lukta och sedan provsmaka.

Vi gick även igenom varför spanska viner delas upp i Joven, Crianza, Reserva och Gran Reserva. Joven behöver inte ligga i vintunnor alls, Crianza tar alltid 2 år att göra och skall ligga i vintunnor i minst 6 månader. Tillverkningen av Reserva skall ta 3 år och av dessa måste vinet ligga i vintunna i 1 år och de resterande 2 åren skall det bli "gammalt" på flaska. För ett vin som är Gran Reserva så skall vinet ligga i vinfat i 2 år och sedan 3 år i flaska, totalt 5 år.


Stadens vinkällare gör verkligen namnet till rätta för alla ligger under husen och de har gångar som går från vinkällare till vinkällare. Varje familj brukade äga sin egen vinkällare och när fransmännen kom och skulle erövra så gömde sig stadens invånare i vinkällarna.

Själva staden imponerade dock inte oss speciellt. Dit åker vi nog inte fler gånger men vi blev väl bemötta och åt och drack gott överallt ivarje fall. Vinprovningskurser kommer jag nog gå på fler gånger!


Nu har spanjorerna fått nog och tröttnat en gång för alla på de korrupta politikerna och krisen (som de kallar svindel). De vill ha en riktig demokrati en gång för alla.

Den 15:e Maj fylldes Madrids centrum, Puerta del Sol, av tusentals demonstranter som protesterade mot de ekonomiska åtstramningarna. De slog läger på torget och har nu sovit där sedan i Söndags. De blir fler och fler som protesterar och det har spridits sig till andra spanska städer och utanför spanska ambassader i olika länder. Var kan du läsa om här

Tyvärr så har de (vilka? spanska staten?) tagit ned deras hemsida som annars ligger på http://democraciarealya.es.

I deras manifest kunde är några av rubrikerna (med lösningar) dessa:

1. ELIMINACIÓN DE LOS PRIVILEGIOS DE LA CLASE POLÍTICA (avskaffa politiska klassens fördelar)

Strikt kontroll av politikernas frånvaro (brukar vara stor frånvaro i parlamentet och i EU, dvs. politikerna skolkar helt enkelt). Avskaffning av deras skattefördelar och att deras tillgångar skall vara offentliga (i Spanien är ens skatteuppgifter ej offentliga). Avskaffning av immuniteten (mycket korruption här i Spanien...) etc.

2. CONTRA EL DESEMPLEO (mot arbetslösheten)

Här snackas det om att man vill behålla 65 år som pensionsålder. I varje fall tills ungdomsarbetslösheten har avskaffats. Bidrag till de företag som har mindre än 10% anställda med tillfälliga kontrakt etc.

3. DERECHO A LA VIVIENDA (rätt till bostad)

Staten ombeds ta hand om de lägenheter som ej sålts av byggföretagen för att hyra ut dessa. Hjälp till ungdomar och människor med låg inkomst för att hyra lägenhet etc.

4. SERVICIOS PÚBLICOS DE CALIDAD (offentlig service med kvalitet)

Avskaffning av onödiga utgifter och en oberoende kontroll av alla statliga utgifter och budget (detta förklarar sig självt...för mycket korruption och pengar som försvinner...). Anställning av mer sjukvårdspersonal tills de långa väntetiderna och köerna försvinner. Billig, miljövänlig offentlig transport (tåg, buss, tunnelbana). Sänkning av universitetsavgifterna (här betalar man för sin utbildning i statliga Universitet) osv.

Manifestet fortsätter och är väldigt intressant att läsa trots att det är lite svårt att hitta just nu på nätet då de har stängt deras webbsida. Här kan du läsa om vad de vill i El País.

En sammanfattning av vad de egentligen vill är att de vill ha ett nytt samhälle som prioriterar livet (de vanliga människorna) framför ekonomiska och politiska intressen. De vill ha en samhällsändring och "väcka det sociala samvetet".

Det har beslutats att dessa demostrationer är olagliga. Detta ignoreras dock av de som befinner sig vid Puerta del Sol som tänker stanna där tills på Söndag, 22:a Maj, då det är val i hela landet.

Ifall du befinner dig i Spanien och vill ansluta dig till protesterna har du en lista med alla olika torg i hela Spanien och i andra länder här
Mer pa Twitter att läsa: Klicka här

För dig som inte förstår spanska har du en bra artikel här (på engelska): Klicka här

På engelska i wikipedia

Jag avslutar detta inlägg med ett väldigt bra citat:

"Spain is not a business and we are not slaves"

...att man längtade tills tyskan slutade för gott denna termin och här sitter man på jobbet och lyssnar på Bayern 1 hela dagen.

Jag har även läst tyska bloggar idag. Das ist sehr komisch...

...eller snarare från The Penthouse.











...på grund av en video som ett svenskt program som heter Svenska Ögon gjort med Johan Hellström som programledare. Där finns en parodi på spanjorerna och hur de arbetar.



Man kunde läsa om videon i en av de största dagstidningarna, El Mundo. Läs artikeln här.

Fler artiklar: Klicka här

Reaktionerna lät sig inte vänta och det har fullkomligt exploderat i kommentarer på youtube, twitter etc. Det är inte snälla kommentarer direkt.

Twitter kommentarer

Dani hämnas i tv-programmet "Sé lo que hicistes": Klicka här

Alla jag känner tycker att videon från Svenska ögon har rätt. Tyvärr är Spanien ett av de länder där man arbetar flest arbetstimmar, men är minst produktiv.

Jag måste erkänna att jag tycker också att allt de säger i videon stämmer. Man kan gå och äta lunch i 1.5 - 2 timmar, men det brukar vara svårt att äta sin lunch snabbare då det är en 3-rätters lunch man äter. Sedan går man och fikar på morgonen tillsammans med alla jobbarkompisarna. Man förväntas aldrig gå hem före chefen. Man förväntas jobba extra minst 1-2 timmar varje dag och gratis. I och med att man aldrig förväntas gå hem sin vanliga tid blir det nog lätt så att man tar längre rast, lunch eller snackar i korridorerna. Annars blir det ohållbart för de flesta att klara av att vara på jobbet i 10 timmar...

Javisst, i andra länder äter de lunch på 20 minuter och tar ingen kafferast, på sin höjd hämtar de en kopp kaffe. Men då tittar inte chefen snett på en heller när de går hem vid en normal tid. De vet att de inte har fått ett stort kryss ritat över sig vilket betyder att du kan glömma löneförhöjning eller att få en bättre position.

Det finns kurser för chefer här i Spanien där de visar hur chefen skall gå fram till nån som är på väg hem och pressa denne psykologiskt så att de stannar längre (gratis naturligtvis). De börjar fråga ifall allt är inlämnat och ifall de inte kan göra klart en grej till. Jag svär att det existerar! Jag var själv vittne till detta nästan varje dag på ett av mina tidigare jobb och en chef berättade om kursen för mig.

Spanjorer är inte lata. Jag har ivarje fall inte fått den uppfattningen. Min åsikt är att de är kapabla att hålla på med flera saker samtidigt och jobbar snabbt...när de vill såklart! :-)
...ligger vid Plaza Santa Ana och tillhör hotellet Me Madrid. Takterrassen heter The Penthouse och har en av Madrids bästa utsikter.

Igår var vi från jobbet där då vi hade blivit inbjudna av vår avdelningschef på middag (mer cocktails var det nog).

Mer foton kommer att hamna på bloggen och de är verkligen vackra, men idag är jag för trött för det blev sent igår.

Om du vill besöka takterrassen så kostar det 12 Euro att åka upp med hissen, men i inträdespriset ingår en drink. Beställ inte en caipirinha eller dylikt utan en vanlig grogg (typ vodka och fanta eller rom och cola) för de serveras i alltför små glas och man får inget för pengarna...





...tycks vara det de flesta söker efter när de googlar.

Eller bordeller överhuvudtaget. Ivarje fall är det en himla massa svenskar som söker efter det som av misstag får upp min blogg när de har googlat på bordeller, bordeller i Madrid. Jag har till och med sett bordeller i hongkong...


Detta har jag upptäckt tack vara Feedjit som visar real-time view på min blogg. Detta betyder inte att jag har en bordell eller jobbar på en och har skrivit om den.

Nej, jag gick däremot ut och festade på en sådan en gång i tiden. Fast då var det ett av Madrids coolaste klubbar/diskotek.

Tyvärr så måste jag meddela er som så envist söker efter bordeller att jag inte kommer göra någon reklam för var de ligger. Tyvärr så finns de överallt i både Madrid och ute längs motorvägarna i Spanien...så speciellt svårt att hitta någon kommer det tyvärr inte heller att vara.

...eller något liknande kändes det som igår. Cruz Roja (Röda korset) kom som de brukar till jobbet tidigt på morgonen med deras buss där du kan ge blod.

Jag har aldrig donerat blod eller gett blod förut och tänkte att någon gång skall väl vara den första. Det tog nästan en halvtimme för dem att få ut 400 ml blod ur mig. Tydligen hade jag för små blodådror. Sedan fick jag inte ställa mig upp och låg ned och drack en Coca-cola. Tydligen tyckte de att jag var för blek eller nåt. När jag slutligen kom iväg till jobbet och gick förbi en spegel såg jag att mina läppar var helt lila.

Efter lunchen mådde jag bra och jag åt en 3-rätters lunchmeny. Vid klockan sju på kvällen var jag på ålderdomshemmet och hälsade på min "adoptivmormor". Innan jag kom dit hade jag ätit en yogurt med russin och nötter. Helt plötsligt börjar jag känna mig konstig och trodde att jag hade problem med magen. Det kändes som magen var i uppror och som jag skulle kräkas eller nåt.

"Jag skall bara gå på toa", sade jag och gick in i byggnaden.

Jag lyckades ta mig in till toan och fick tag i handfatet innan jag svimmade till. Tur var att jag befann mig på ett ålderdomshem och att tjejen brevid mig var sjuksköterska. Läkaren kom och hjälpte till och de tog pulsen på mig som var nere i 35 pulsslag...

...inte var det tillräckligt heller för jag fick även en astmaattack mitt i alltihopa som var en av de värsta jag någonsin har fått. Jag hade för en gångs skull inte glömt min astmamedicin och hade den med mig. De rullade iväg mig och "adoptivmormor" i varsin rullstol. Mig lade de på en brits med fötterna högt upp för att vila och "adoptivmormor" skulle till middagen. Efter att ha vilat och fått sportdryck fick jag åka därifrån.

Idag mår jag bättre men är trött. En sak är säker, jag kommer aldrig ge blod igen! Tyvärr...

...kan du hitta på gatan Espíritu Santo nummer 9 i Malasaña. Cafét heter Lolina Vintage Café. Här spelas bara 60- och 70-tals musik och alla möbler verkar vara second hand möbler. Det finns en nedervåning som är ganska stor.

Själv blev jag ganska förälskad i möblerna och tapeten på väggen.





...för hur skall man nu klara av att gå till jobbet på Måndag?!!

Lunchen intogs på ett av mina senaste favoritställen, Le Pain Quotidien, om man vill äta nyttig och fräsch mat (=sallad). Till efterrätt åts nåt som gör att man minns Sverige...nämligen Rabarber & Jordgubbs crumble!

Vi var på den som ligger vid Tribunal i stadsdelen Malasaña. Efter lunchen strosade vi runt på gatorna och tittade på folk, tog en fika lite här och där och bara njöt av det fina vädret och att det var Söndag.


































Idag steg jag upp klockan kvart i åtta för klockan 9:00 gick startskottet för tjejmilen (la carrera de la mujer) här i Madrid.

Jag peppade "Dulcinea" hela vägen och hade vatten till henne och hon lyckades ta sig runt de 6,5 km springandes! Jag är så himla glad för hennes skull och stolt över att hon gav sig fan på att klara av det! Solen kom dessutom fram igår eftermiddag så man kunde inte starta en Söndag bättre! :-)


...eller det misstänker jag att Abraham Garcia på restaurang La Viridiana kanske trodde när han gav oss en vinflaska i present sist vi var där.

Vinet har nu druckits upp och det smakade alldeles utmärkt! Så Abraham får gärna tro att man är en restaurangkritiker i fortsättningen också!!!

Vi drack vinet till en god hemlagad middag med oxfilé och en sås gjord av murklor så goda att det vattnas i munnen fortfarande av bara tanken på dem.